До края на март в Народното събрание ще бъде внесен проектът на закон, регламентиращ търговията с недвижими имоти. Това съобщават от Национално сдружение Недвижими имоти, което е и автор на проекта. Сдружението е с нестопанска цел и обединява интересите на компании в бранша.

Техният проект регламентира правата и задълженията на участниците в процеса по покупко-продажба на недвижими имоти. В него се фиксират ангажиментите и гаранциите, които трябва да се дават от страна на посредниците на недвижими имоти. Чрез влизането в сила на един такъв закон ще се постигне положителен социален ефект, а пазарът ще бъде изчистен от некоректни и случайни играчи.

Наред с това законът ще се отрази положително  и на фиска, посочват от сдружението. С приемането на закон за търговията с недвижими имоти ще се въведе изискване за образователен ценз на брокерите.

Така ще се ограничи възможността неподготвени агенти да оперират на пазара. Текстовете в закона са съставени в духа на Европейски стандарт за услугите предоставяни от брокерите на недвижими имоти (БДС-ЕN 15733).

Прочетено: 1961