Европейската комисия прикани България да гарантира открит и недискриминационен достъп до пазара на наземно цифрово радиоразпръскване, предава БТА.

В съобщение на ЕК се посочва, че страната ни не се е съобразила с изискванията, заложени в директивата за конкуренцията, когато през 2009 г. е предоставила наличните пет лота за наземно цифрово радиоразпръскване чрез две конкурсни процедури. По този начин е ограничила неоснователно броя на предприятията, които могат да навлязат на този пазар. Критериите за подбор на конкурсните процедури са били непропорционални и следователно не са в съответствие с изискванията на директивата за конкуренцията, директивата за разрешение и рамковата директива. На кандидатите не е било разрешено да бъдат свързани с доставчици на съдържание (оператори на телевизионни канали), включително оператори, извършващи дейност само извън България, или с оператори на мрежи за радио- и телевизионно разпръскване.

Решението на ЕК е под формата на мотивирано становище, втора стъпка в процедурата за нарушение. България сега разполага с два месеца да съобщи на комисията за мерките, които е предприела, за да отстрани нарушенията на правото на ЕС и да позволи ефективен достъп до българския сектор на наземно цифрово радиоразпръскване. Ако националните органи не отговорят по задоволителен начин в рамките на два месеца, комисията може да отнесе въпроса към Съда на Европейския съюз, се посочва в съобщението.

Комисията приветства обявеното неотдавна от България начало на тръжна процедура за разпределение на спектъра. През декември 2011 г. България прие изменения на законодателството си, за да позволи организирането на нова тръжна процедура преди 1 септември 2013 година.

Комисията очаква България да оповести условията на процедурата възможно най-скоро, така че потенциалните нови участници да могат да подготвят съответната документация, да бъдат подбрани и да навлязат на пазара. Комисията ще следи дали тръжните условия са в съответствие с директивите и дали позволяват ефективно навлизане на пазара на наземното цифрово радиоразпръскване.

Преходът от аналогово към цифрово радиоразпръскване до 2012 г. е една от целите на политиката на ЕС, отбелязва комисията. Тази промяна дава възможност за по-ефективно използване на радиочестотите и реорганизиране на значителен дял от спектъра за нови услуги.

Прочетено: 1823