Изграждането на Дунав мост 2, свързващ Видин и Калафат е към края си. Горната конструкция на моста е почти свързана. Наскоро беше поставен последният стълб. Около него са инсталирани елементи, които да го предпазят от сблъсък с кораби. Вече започна строежът на пътя и железопътната линия, които ще минават по моста.  

Така сагата с втория мост над Дунав е на път да завърши 30 години, след като в България беше предложена идеята за осъществяване на по-пряка и бърза връзка с Централна и Северна Европа. Тогава това не беше възможно заради съпротивата на Чаушеско, тоталитарния диктатор в Румъния.   Така първите междуправителствени планове за изграждане на моста, който трябваше да замени действащата от десетилетия железопътна и автомобилна фериботна линия Видин – Калафат, започнаха в началото на 1990-те години. Но липсата на пари и политическа воля отново предотвратиха старта на проекта.  

При управлението на ОДС германският институт KfW финансира геотехническо и хидротехническо изследвания на района, където се планираше да се построи мостът.   По време на правителството на НДСВ преговорите за моста бяха възобновени, като част от действията на България и Румъния по присъединяване към Европейския съюз.  

В края на 2002 британско-испанският консорциум между Scott Wilson, Iberinsa и Flint & Neill Partnership беше избран за консултант по инженеринг и управление на проекта.   По време на правителството на тройната коалиция края на 2006 търгът за главен изпълнител на проектирането и строителството на моста беше спечелен от испанската компания Fomento de Construcciones y Contratas.   На 30 януари 2007 г. беше сключен договор с испанската компания, като срокът за изпълнение на проекта беше 38 месеца, а предвидената обща стойност на моста беше близо 100 млн. евро.  

Сега, 5 години по-късно мостът е готов на 72%. Очакваната цена на българската част от съоръжението е 225 145 000 евро, като от тях 60 100 000 евро идват от държавния бюджет, 70 000 000 евро са заем от Европейската инвестиционна банка, още толкова са по линия на европейската програма ISPA, а 18 000 000 евро са заем от KfW.  

За сравнение румънската част от съоръжението струва общо 48 млн. евро, включително бюджетното финансиране и финансирането по ISPA.   Така, след близо 30 години на планове, проекти и обсъждания, сагата с изграждането на Дунав мост 2 е на път да завърши. Съоръжението ще е част от европейския транспортен коридор №4, който ще свърже Солун със Северна Европа.

Прочетено: 2569