Изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) Михаил Андонов ще оглави Българския енергиен холдинг (БЕХ), съобщи икономическият министър Делян Добрев. Както “Труд” единствен писа, в петък вечерта Добрев освободи шефа на БЕХ Йордан Георгиев.

Пред БНР министърът уточни, че няма конкретни критики към управлението на Георгиев, но Андонов “ще се справи чудесно с координацията на енергийната политика, каквато трябва да е основната функция на БЕХ”.

В холдинга влизат най-големите държавни енергийни компании като ТЕЦ “Марица-изток 2”, АЕЦ “Козлодуй”, НЕК и “Булгаргаз”.

Все още не е ясно кой ще наследи Андонов в НЕК. От пресцентъра на икономическото министерство обясниха пред “Труд”, че е възможно изп. директор да бъде избран чрез конкурс, но все още за такъв се води Андонов. Официално той ще смени поста си след решение на съвета на директорите на БЕХ и вписването му в Търговския регистър.

Икономическият министър съобщи, че се очакват още промени в БЕХ. “В Българския енергиен холдинг трябва да има и двама допълнителни мениджъри. Не като управители, а по-скоро като проджект мениджъри, които да отговарят за “Южен поток” и за “Набуко”, каза Добрев. В момента с тях се занимават специално създадени за целта проектни компании.

Близки до холдинга източници съобщиха пред “Труд”, че се очакват още промени в мениджърските екипи на държавните енергийни дружества. Такава беше и заканата на Делян Добрев при встъпването му в длъжност в сряда.

Михаил Андонов оглави НЕК през лятото на м.г. след конкурс, в който се състезаваше с още 12 кандидати. Предшественикът му на поста Красимир Първанов беше уволнен, защото сключи анекс с руснаците за “Белене”, без да уведоми икономическия министър по онова време - Трайчо Трайков.

Андонов е роден в Симеоновград, завършил е техникум по енергетика и “Икономика на индустрията” в УНСС. Преди да оглави НЕК той беше главен счетоводител на дружеството от средата на 2009 г. Работил е и в държавната ТЕЦ “Марица-изток 3”.

НЕК има двустепенно управление. В съвета на директорите участват както Андонов, така и бившия зам. икономически министър Евгени Ангелов, който беше назначен за съветник на президента Росен Плевнелиев.

 

 

Прочетено: 2177