Социалният министър Тотю Младенов пристигна днес извънредно в Кърджали заради стачката на металурзите в ОЦК Кърджали и обяви, че ще сезира Окръжната прокуратура с настояването да направи пълна проверка по случая, а икономическата полиция ще разследва дали Оловно-цинковият комбинат (ОЦК) не е воден умишлено към фалит.

Министърът бе в Кърджали за втори път през този месец заради нестихващите протести на металурзите в ОЦК, които не са получавали заплати от октомври миналата година до момента.
"Инспекцията по труда контролира на място счетоводните извлечения за пълните сметки на неизплатените заплати, заявления за което миналия петък внесоха почти всички протестиращи. С тях извънсъдебно ощетените металурзи и служителите ще могат да получат изпълнителни листове, а съдия-изпълнители ще могат да запорират имуществото и сметките на собственика на комбината Валентин Захариев. Те могат да останат под запор, докато се изплатят всички дължими възнаграждения". Това обясни на протестиращите социалният министър, а думите му бяха посрещнати с ръкопляскания.

В София в МИЕТ министърът на икономиката Делян Добрев води преговори с кредиторите на "Интертръст холдинг", но все още няма резултат за изхода. Според него управлението на частното предприятие трябва да се поеме от представители на кредитните институции. "Правителството иска и работи за това проблемите на ОЦК да се решат дългосрочно. Заводът има бъдеще, само ако се намери сериозен собственик, който ще инвестира в екология и безопасни условия на труд, и ще плаща редовно заплатите", посочи министърът.

Инспекцията по труда е съставила 47 акта на стойност 115 000 лева за последните две години, а през ноември 2010 г. е изпратила сигнал до прокуратурата за системно неспазване на трудовото законодателство и липса на безопасни условия на труд, както и за нередовно изплащане на възнагражденията. Магистратите обаче са отказали да образуват досъдебно производство.

"Миналата година в Кърджали дойдохме трима министри - на МИЕТ, МОСВ и социалното ведомство. Захариев и тогава ни лъжеше, както сега. От юни м.г. оловното производство е затворено, а целият завод не работи от миналия декември. И както в "Горубсо Мадан", така и в ОЦК, той ви държи за заложници - нито ви освобождава, нито ви плаща. Затова ние сезираме прокуратурата, която е крайно време да се намеси", припомни Тотю Младенов.

Думите му бяха често прекъсвани от дружните викове на металурзите "Захариев - в затвора!". Работниците обявиха, че категорично не желаят президентът на "Интертръст холдинг" - собственик на предприятието, да остане стопанин. Те заявиха намерения довечера в 18 часа да протестират пред паметника на Васил Левски в центъра на Кърджали, този път с децата и жените си.

Прочетено: 1677