Започнали са процедури за отдаване под наем на 5 плажа във Варненска област. Това съобщи на пресконференция днес областният управител на Варна Данчо Симеонов, информира Днес+.

Най-малкият по площ плаж, за който се търси концесионер е "Минерален басейн-юг" в курорта "Златни пясъци". Той се простира на площ от 369 кв.м.. Началната цена за отдаването му е намалена с 50% и сега е 348 лева за година. Вече три години има интерес към този плаж, но не е отдаван, коментира Симеонов.

24 535 лева е първоначалната цена, определена за отдаването на плажа "Изгрев-Хоризонт" в Долни Чифлик. Той се простира на 49 071 кв.м.. За варненския плаж "Фичоза" също се търси концесионер. Той заема територия от 16 095 кв.м., а началната цена за отдаването му е 15 291 лева. Възможно е обаче да остане без наемател, тъй като там няма изградена инфраструктура.
Централният плаж в Бяла ще бъде включен в процедурите за отдаване при начална цена 29 056 лева.

За плаж "Хижа-Черноморец" също се търси стопанин. Той се простира на територия от 22 525 кв.м, а началната цена за отдаването му е 10 998 лева. Тези пет плажа не са отдавани в последните три години, каза още Симеонов.

Плаж "Чайка" в Бяла няма да се отдава на концесия, тъй като на мястото предстои да бъде изградено рибарско пристанище.

Областният управител на Варна изтъкна още, че плажовете "Галата-север" и "Галата-изток" ще бъдат обявени като опасни заради свлачища. Той информира, че след бурите плаж "Панорама" е по-малък с 300-400 кв. метра.

Областна управа-Варна вече е отдала 8 плажа на концесия за срок от 5 години. В договорите с концесионерите е добавено условие за височината на постройките, която не трябва да надвишава 3.8 метра. 6 плажове ще останат не охраняемите под управление на Областна управа.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството предоставя на концесия 26 плажа във Варненска област, а под нейно управление са 6 неохраняеми, а 3 плажа са обект на национална сигурност.

Опасните плажове в областта са означени с табели. Преди началото на сезона ще бъде извършена проверка за състоянието на морските ивици.

Прочетено: 2660