България е променила прогнозите си за икономическия растеж и това е отразено в актуализираната Програма за реформи до 2020-та година, каза заместник финансовият министър Боряна Пенчева по време на дискусия за представянето на документа:

Очакванията ни за растеж съвпадат точно с тези на Eвростат, които са 1.4% за тази година, така че ние ще имаме доста по-умерен растеж. Причина за това е забавянето на растежа в Европа. Възстановяването на вътрешното търсене не става с темповете, с които ние очаквахме и може би наистина затова е важно какво точно да направим, за да насърчим бизнеса и конкурентноспособността.

В прорамата се запазват националните приоритети, като се отчитат новите моменти във фискалната политика след присъединяването на България към Европейския финансов пакт. Документът трябва да получи одобрение от Брюксел, а забележките да бъдат взети предвид при изготвянето на следващия бюджет.

Според Боряна Пенчева, трябва да се заложат изпълними, но в същото време амбициозни мерки, които да гарантират растеж.

Димитър Бранков, заместник-председател на Българската стопанска камара обяви, че много скоро ще трябва да има въвеждане и на нови мерки за пенсионната система:

Заети лица на трудов договор с осемчасов работен ден 12 месеца в годината в България са не повече от 1.2 милиона души и се оказа, че има една много стеснена осигурителна база.От тази гледна точка са необходими ключови реформи на пазара на труда. Много важно е правилно да се фокусират мерките - не върху доходите и потреблението, а върху увеличаване на заетостта.

Бранков коментира още, че в документа не са залегнали антикризисните идеи, договорени между бизнес, синдикати и правителство.

Прочетено: 2128