Работниците да имат право на намалено работно време в един ден от седмицата или месеца, за изпълнение на семейни ангажименти, като това се компенсира с намалено заплащане или с отработване на часове - това предлагат от КНСБ като мярка за балансиране на професионалния и семейния живот.

По данни на статистиката, цитирани от лидера на конфедерацията Пламен Димитров, над 50 процента от икономически активното население у нас полага грижи за деца до 14 години и за възрастни хора. Липсата на регламентирани форми за съчетаване на професионалните и семейните ангажименти влияе върху изпълнението на служебните задължения, показва изследване на конфедерацията сред работници и мениджъри от близо 30 предприятия в страната. Около 11,5 процента от анкетираните споделят, че си тръгват по-рано от работа заради семейството, а за 12 на сто отсъствието от работа е често явление. От КНСБ предлагат и увеличаване на отпуска за гледане на болен член от семейството с пет-шест дни.

Регламентираното ползване на намалено работно време засега е само идея, но може да се превърне в предложение за промяна в закона, обясни за Дарик изпълнителният секретар на КНСБ Чавдар Христов. Той обясни вариантите за реализиране на идеята: "Тоест - ако днес използвате три или четири часа от работното време, за да се погрижите за децата си, за родителите си, тези три-четири часа да можете да ги отработите в рамките на седмицата. Така че сумарно за седмицата, ако имате петдневна работна седмица, по 8 часа - 40 часа, да ги имате тези 40 часа, но те да не са разположени 5 по 8, а да са разположени например един ден 4 часа, в останалите четири дни по 9 часа; като се запазва непроменено възнаграждението. Втората възможност е да не се отработват тези часове, а да се редуцира възнаграждението".

Третата възможност според КНСБ е сключване на споразумение между работодателя и работника, чрез което да се въведе гъвкаво работно време за определен период от време, в удобство на работника за неговите семейни ангажименти. За осигуряване на по-добра грижа за болен член на семейството от конфедерацията предлагат увеличаване на сегашния 10-дневен отпуск с още пет-шест дни.

От Българската стопанска камара се обявиха против по-големия отпуск за гледане на болен човек, а идеята за намаленото работно време коментираха като приемлива, но в зависимост от вида на заетостта.

Прочетено: 3315