Депутатът от ГЕРБ Пламен Цеков е номинацията на управляващите за шеф на Националната здравноосигурителна каса. Името му беше обявено седмица, след като изтече законовият срок от един месец, в който управляващите трябваше да посочат наследник на Нели Нешева.

Председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова посочи:

10 години е бил управител на Общинската болница в Лом, което говори за добри мениджърски качества. Надявам се, че същите добри мениджърски качества и принципност ще прояви при управлението на обществения фонд - Националната здравноосигурителна каса, и за това той е нашата номинация от парламентарната група на ГЕРБ и му оказваме пълно доверие от парламентарната група на ГЕРБ. Надяваме се, че ще бъде подкрепен и от другите колеги, защото те познават неговата работа от комисията по здравеопазване, където многократно е изказвал своите идеи, намерения, твърди позиции. Смятам, че повечето от тях са наясно с неговите възможности.

Номинираният Пламен Цеков увери, че управлението на касата ще бъде прозрачно:
Предстои ни доста работа за много кратко време. Остават ни около няколко месеца преди да влезем в процедурата за бюджетите за следващата година на болничната помощ и извънболничната помощ. Трябва да проследим как се харчат средствата тази година. Моето желание е още през първите дни да влезем в комплексните онкологични центрове, защото там имаше известно напрежение преди около две седмици. Искам да видя там какво се случва. И успоредно с това работим с министър Атанасова по лекарствената политика и наредбите, които тя спомена. Искаме в най-кратко време да изчистим законодателните пречки, които има пред нас, за да можем да дадем възможност на Комисията по цени и ценообразуване на лекарствената политика в НЗОК да започнат директно да договарят медикаментите.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова също подкрепи номинацията.

Името на Пламен Цеков беше свързано с прокарания текст за реклама на наркотици. Според председателя на парламентарната здравна комисия той е понесъл своята отговорност.

Прочетено: 1773