През март 2012 г. стопанската конюнктура в страната леко се подобрява. Общият показател на бизнес климата се покачва с 2.3 пункта спрямо равнището си от февруари поради по-благоприятния бизнес климат в търговията на дребно и в сектора на услугите.

Промишленост. Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” се запазва на нивото си от предходните месеци. Анкетата регистрира известен оптимизъм у мениджърите относно бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, макар по отношение на настоящото бизнес състояние мненията им да са резервирани. Същевременно през март производствената активност и поръчките от чужбина се свиват.

Основните проблеми за развитието на бизнеса в отрасъла продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната.

По-голямата част от промишлените предприемачи не възнамеряват да повишават продажните цени в бранша през следващите три месеца.

Строителство. През март 2012 г. съставният показател „бизнес климат в строителството” остава приблизително на равнището си от февруари. Настоящото бизнес състояние на предприятията се оценява като задоволително или лошо, а строителната активност - като свита. Несигурната икономическа среда, финансовите проблеми и недостатъчното търсене остават основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, като през март отрицателното им влияние се засилва.

В същото време обаче очакванията на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца и за строителната активност са оптимистични. Анкетата отчита и намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

По отношение на продажните цени в строителството няма очаквания за увеличението им през следващите три месеца.

Търговия на дребно. Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” през март нараства с 2.4 пункта в сравнение с предходния месец поради леко подобрените оценки и по-оптимистичните очаквания за бизнес състоянието на предприятията. Регистрира се повишен оптимизъм в прогнозите на търговците за следващите три месеца и по отношение на обема на продажбите и на поръчките към доставчиците.

Основна пречка за развитието на бизнеса в отрасъла продължава да е несигурната икономическа среда. През последния месец обаче факторът „конкуренция в бранша” засилва негативното си влияние с 11.5 пункта, измествайки на трето място фактора „търсене”.

По отношение на продажните цени търговците на дребно не очакват повишение през следващите три месеца.

Услуги. През март съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” се покачва с 9.2 пункта в сравнение с февруари поради изместването на оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията от „по-лошо” към запазване на „същото” състояние. По отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца очакванията им са оптимистични , което ги въздържа от прогнози за съкращаване на персонал.

Несигурната икономическа среда продължава да е най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, следван от факторите „конкуренция в бранша” и „финансови проблеми” .

Преобладаващите очаквания на мениджърите относно продажните цени в сектора на услугите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Вижте пълния текст ТУК
 

Прочетено: 1420