Гражданите на ЕС ще могат да използват по-евтин роуминг още от 1 юли, обяви Европейската комисия. Намаляването на тарифите е било съгласувано с Европейския парламент и отделните страни членки. Също така от началото на юли потребителите ще имат право да избират услугите и на други оператори по отношение на роуминга, като ще запазват собствените си номера. При пътувания в чужбина ще могат да се възползват и от офертите на местните компании за мобилен интернет в рамките на няколко дни или седмици.

Идеята е тарифите за роуминг да се понижат на няколко стъпки до 2014 г. Така от 1 юли тази година гражданите на страните членки ще плащат за обаждане от чужбина не повече от 29 евроцента на минута (без ДДС), като в момента тарифата е 35 евроцента. Същевременно от 1 юли следващата година таванът за обажданията от чужбина следва да се понижи до 24 евроцента, а от началото на юли 2014 г. ще бъде 19 евроцента. За получено обаждане от друга страна също се предвижда понижение в цената – от 11 на 9 евроцента за минута още от този юли.

За следващата година този таван ще падне до 8, а през 2014 г. – до 6 евроцента на минута. При sms-ите намалението отново ще е на три стъпки в следващите години, като от юли 2012 г. то ще е от 11 на 9 евроцента, за 2013 г. ще е 8, а през 2014 г. ще падне до 6 евроцента. За мобилния интернет таванът от 1 юли тази година ще е 0,70 евро за 1 МВ. В следващите две години ще се намали съответно на 45 и 20 евроцента. Европейският парламент следва да одобри новите тарифи през май, а отделните страни членки – през юни.

Прочетено: 1909