България и Румъния ще започнат обща инициатива за промяна в договора за присъединяването им към ЕС. Това заявиха след среща в Русе земеделските министри на двете страни Мирослав Найденов и Стелиян Фуя.

Те предлагат да се удължи забраната чужденци да купуват земя в двете страни. Според договора с ЕС пазарът трябва да се либерализира след 31 декември 2013 г. Според министрите обаче българските и румънските фермери още не са готови да се конкурират с чужди инвеститори.

“В интерес на фермерите е присъединяването на България и Румъния към общата европейска политика да се изтегли от 2016 г. към 2014 г. и да съвпадне с новия програмен период”, смята още румънският министър Фуя. Така северната съседка ще получи допълнително 350 млн. евро по земеделски програми, а България - 225 млн. евро. Ефектът ще е, че производителите ще получават субсидии като останалите си колеги в ЕС.”

През последните 4 месеца на земеделските стопани в България са изплатени над 1 млрд. лв. под формата на директни плащания. Парите са от еврофондове и националния бюджет.

 

Прочетено: 1455