С обвинения, че ГЕРБ действа в услуга на банките, застрахователите и големите лизингови къщи и във вреда на обикновените хора, премина дискусията в парламента за промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Те дават възможност на кредиторите да избират къде да съдят длъжника си. Така, ако жител на Разград има кредит, банката му, която е в София, ще може да се обърне към съда в столицата. “Ще накарате хората от села и паланки да тичат до София”, ядоса се Мая Манолова от БСП.

Юлиана Колева (ГЕРБ) призна, че текстовете се нуждаят от редакция. Друга промяна предвижда да се сложи таван на таксите на частните съдебни изпълнители. Той обаче не се определя с кодекса, а трябва да бъде решен от правителството. Затова според Манолова депутатите не знаят какво им се предлага да гласуват. Накрая 87 депутати подкрепиха поправките на първо четене и те бяха приети.

“Тези промени ще доведат до 60% спад в събираемостта на дълговете”, заяви пред “Труд” шефът на контролния съвет на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев. Според него таванът ще е от полза само на тези, които дължат над 150 000 лв. “Колегите няма да искат да събират големи суми, защото при проблем отговарят с цялото си имущество, а таксата им ще е ограничена. Рискът няма да си струва”, каза той.

 

Прочетено: 1580