Комисията за защита на конкуренцията не пожали Здравната каса и й наложи глоба от 30 хил. лв. заради злоупотреба с положение. Антимонополистите са установили, че в периода 01.02.2008 г. - 01.06.2009 г. НЗОК едностранно е определяла значително по-нисък максимален размер на надценките на лекарствени продукти, частично заплащани от НЗОК, които аптеките могат да заложат при формиране на своите продажни цени. Извършеното е в отклонение на определения с Наредба максимално допустим размер на надценките на лекарствените продукти при продажбата им на дребно.Тъй като едностранно определената от НЗОК пределна цена на лекарствените продукти от Лекарствения списък е формирана не при спазване на нормативно определените за тази цел надценки, а при залагане от страна на НЗОК на занижен по нейна преценка размер на надценките за търговците на дребно, с това свое действие НЗОК на практика изменя Лекарствения списък, като същевременно определя нови пределни цени на лекарствата.

Аптеките не участват по никакъв начин в „договарянето” на цените на съответните лекарствени продукти,  нито по някакъв друг начин реално влияят на процеса по определяне от страна на НЗОК на „новия” максимален размер на надценките, които самите те в последствия се оказват задължени да прилагат. Върховният административен съд споделя изводите на КЗК, като отбелязва, че НЗОК, чрез монополното положение на субект, който направлява процеса на формиране на пределните цени за търговците на дребно и като единствен партньор, с който те могат да сключат договор, както и с оглед съчетаването на качеството на купувач, упражнява натиск в ситуация на привидно договорни отношения между касата и аптеките, тъй като последните приемат определените от касата цени на дребно. По същество това представлява пряко налагане на цени по вертикала на съответния пазар, поради което е налице експлоатативна злоупотреба във връзка с определянето на съществени условия за функционирането на пазара.

Днес в Народното събрание депутатите избраха нов управител на НЗОК. Това е Пламен Цеков, чиято номинация е подкрепена от ГЕРБ, Синята коалиция, Атака и независими депутати. Против неговия избор се обявиха депутати от БСП и ДПС. Мандатът на новия здравен шеф е до 2015 година. Междувременно здравният министър Десислава Атанасова се срещна с представители на фармацевтичната индустрия.

До месец се очаква да бъдат променени наредбите, които да позволят на Здравната каса да договаря отстъпки в цените на всички лекарства, а не само за тези, които институцията плаща 100%. Това стана ясно след срещата. Фармацевтите се обединиха и около идеята към комисията по цени и реимбурсиране да се създаде административна част за регулация на цените подобно на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.Ако се създаде нов орган за контролиране на цените, от фармацевтичния бранш са настояли да се запази комисията по прозрачност, където да могат да постъпват всички жалби, а не този орган да е последна инстанция, обясни министър Десислава Атанасова.

Участниците в срещата се договориха здравната каса вече да може да договаря отстъпки и за генеричните лекарства, които плаща частично.В момента касата договаря отстъпки за 188 от 1570 медикамента. Чрез този механизъм през миналите два месеца са направени икономии от 4,5 млн. лева.Сред дългосрочните мерки за по-добра регулация на лекарствения пазар са предвидени промени в надценките за търговците на едро на лекарства и аптеките. Освен това генеричните лекарства ще трябва да струват определен процент от цената на оригиналните, а цените им ще се сравняват с по-голям брой държави, а не само със сегашните осем.Въпросът за намаляване на ДДС на лекарствата не е актуален в момента, уточни още здравният министър.

Прочетено: 1588