Водещ: Премиерът Бойко Борисов в „Седмицата" на Дарик. Добро утро, г-н министър-председателю. 

Бойко Борисов: Добър ден.

Водещ: Какво се промени точно за една седмица? Точно в този час миналата седмица в това предаване министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев каза, че България ще иска четири месеца нова отсрочка, за да вземе решение за „Белене"? Само три-четири дни по-късно обаче решение имаше. Какво се промени за тези три-четири дни?

Бойко Борисов: Нищо не се е променило. Когато взема решение за нещо, се случва бързо след това.

Водещ: А защо България обяви решението си преди да стане ясен докладът на бретонските консултанти за атомната централа.

Бойко Борисов: Докладът на британците не касае взимането на решение за строеж или нестроеж за „Белене".

Водещ: Ако получите сега доклад, в който пише, че"Белене" е много изгодна централа след всички сметки, които са направили?

Бойко Борисов: За какво е изгодна централа?

Водещ: Не, казвам има такава хипотеза, ако пък те кажат, че е изгодна...

Бойко Борисов: Вижте, за разлика от журналистите и вас, аз не работя по хипотези. 2006 година има подписан договор. 2007 година е трябвало да се финализира. До 2010 година е трябвало да излезе вече 70-80% от първия реактор, построен. Ако Тройната коалиция и в случая Първанов и Станишев са искали да има АЕЦ „Белене", тя е щяла да бъде построена. Но те самите са знаели, че това не е възможно да се случи и са прехвърлили този проект да дойде при нас. Разбира се, това е сложна материя. И трябваше време ние да проучим всичко, всякакви възможности. Да наемем консултанти, които да проверят много от нещата. И в края на краищата съм убеден, че взетото решение сега е абсолютно правилно.

Водещ: Защо се отказахте от идеята си за референдум, както впрочем сам го предлагахте?

Бойко Борисов: Защото идеята за референдум е много сложна и на практика няма да се получи. Знаете, че съгласно правилника за провеждане на референдум, трябва да гласуват половината от гласовете, които са гласували на последните избори. Много ясно на хората трябва да им се обясни в обяснителната записка. Тя не може да бъде „за" и „против" „Белене", защото трябва да им се обясни, ако си „за" какво трябва да направи България - от ядрения риск до 20-те млрд. лв., които трябва да се дадат. Тоест, много е сложно като процедура да се случи.

Водещ: Тоест, за това се отказахте от идеята за референдум и решихте сам да вземете самото решение?

Бойко Борисов:  Конституционният съд, лично с г-н Цанчев, с Росен Плевнелиев, дори Първанов е мислил да направи като президент референдум, но не е успял, защото много е сложен като инструмент и няма да се получи обективност в задаваните въпроси. Аз не мога да разбера какво има, когато използваме времето да умуваме по дадена тема чрез инструментите, които имаме - консултанти, експерти, разговори, казвате „бавите решението". Когато вземем решението „защо сте го взели бързо?". Защото няма смисъл нещо, започнато преди 33 години и глътнало милиарди, да продължим да го тупкаме, знаейки прекрасно и двете страни. 

И тук между другото руснаците нямат никаква вина. Извадете изказването на Кириенко, когато беше при мен, преди една година, аз снощи имах възможност да го гледам пак по „Панорама", и той излиза човекът и казва „дори цената, ние сме си виновни". Той има доблестта да си признае, че всъщност те нищо не са се разбрали, гонейки големия си шлем медийната си активност. Да излезе, че правят нещо голямо. Те са направили договор, в който няма най-важните компоненти. И за това виждате в момента, всички политици се изказваме хипотетично.

Едни викат 6 млрд. евро, други 20 млрд. лв., 15 млрд. Разхвърляме ги милиардите левове в приказките си, все едно някъде ги копаем. А всъщност защо е така? Защото Станишев 2006 година и 2007 година не са подписали истински договор. И сега, когато Първанов беше президент всеки ден той се изказваше срещу ГЕРБ и правителството. Всеки ден. А 2006-2007-2008-2009 година мълчеше и не алармираше изобщо, че всъщност този проект „Белене" се проваля.

Мълчеше, че над 600 млн. се похарчват да се събарят стари сгради, вместо да се строи инфраструктура, вместо да се прави енергийна ефективност с тези пари. Те са дадени, за да се изчисти една площадка, за да стане един гьол. И това, той си е мълчал през цялото време. Какви въпроси ми задавате сега? Това е нещо, което е погребано преди нас. Ние трябваше да му сложим кръста.

Водещ: Само политическо ли е уведомяването досега към Русия или България е изпратила вече и официално юридическо уведомление, че едностранно прекратява договора?

Бойко Борисов: Вчера беше делегация наша там, която на най-високо ниво каза какви са нашите планове и какво възнамеряваме да направим. И това, което министър Добрев ме информира през медиите е, че в рамките на месец април трябва да се приключи юридически казусът.

Водещ: На колко оценява България дълга по проекта до сега, тъй като имаше различи спекулации, включително от Русия за милиарди евро? 

Бойко Борисов: Естествено, че ще има спекулации. То целият проект е спекулация, защото този проект се пуска за дострояване, за да се избегнат търговете и обществените конкурси, на които да дойдат и други участници. Това е типично за тези хора. В последствие дават огромни пари да съборят това нещо заради, което са написали дострояване в тръжните документи. И започват да строят на ново централа, вместо да си направят конкурс и да се направи като хората. То е спекулация самият конкурс. В следствие, на което започва да се спекулира с „Големия шлем". Спекулация е да говориш, че строиш ядрена централа без да знаеш цена и ескалация и да имаш подписан „БиПиСи" контракт. Спекулация е най-малката дума. То е престъпление. И по споразумение номер 5 да харчиш пари. Така че всеки, който говори за цифри в момента, спекулира.

Водещ: Тоест, вие няма да кажете сметка, която очаквате максимум България да трябва да плати, за да приключи проектът?

Бойко Борисов: Никой не може да каже сметката. Това е точно народната поговорка „куче влачи, диря няма". 33 години се наливат пари. Строи се. Купува се оборудване. След това се руши. Връща се оборудване. И те още не могат да съберат фактурите, реално да се отчете всичко. Това е един гроб, в който са загробени стотици милиони български пари за тези 33 години. И всеки, който каже цифра, тя няма да е точна. И то говорим за разлики от милиони, а може и за милиарди.

Водещ: Говорите за престъпления. Като главен секретар на МВР имахте ли някаква информация за престъпление при подновяването на проекта АЕЦ „Белене", направено впрочем от кабинета на Симеон Сакскобургготски?

Бойко Борисов: Това се прави от енергийните министри. Все едно сега да държите сметка за това, което правим ние. 

Водещ: Не. Не ви държим на вас сметка.

Бойко Борисов: Дайте да се държим сериозно.

Водещ: Питам ви вас, имаше ли още тогава данни за нещо, което да навява за такава съмнения, че енергийните тогава министри, които се смениха, са участвали в престъпления, за които говорите?

Бойко Борисов: Не мога да кажа. Нямам спомен да е имало там. Министър Петканов е гласувал за този проект тогава заедно с много други, които сега се правят на техни лидери. Така че към онзи период не сме разглеждали подобен казус.

Водещ: Ще продава ли България реактора? Не знам дали гледахте, има много хубав анекдот „продавам реактор, чисто нов, неизползван, руски, телефон, след 22.00 часа, Борисов". Ще има ли такива обяви?

Бойко Борисов: Таман ще видим сега и колко желаещи има. Когато говорят Овчаров и Петър Димитров колко хубаво нещо са направили и колко важно, ще видим и дали има желаещи да го купят.

Водещ: Тоест, стои вариантът да бъде пуснат или даже първо ще пуснете реактора за продажба, а след това ще мислите за местенето му?

Бойко Борисов: Първо, той не е готов. И този април месец ние ще решаваме по тази тема. В смисъл, трябва да приключим проекта. И като приключим проекта, той трябва някъде октомври месец да де е готов доколкото знам. И казват, че са започнали втори реактор да правят, макар че ние не сме давали съгласие за това. Така че нека да оставим хората да работят.

Водещ: Защото това, че ще се премести руски реактор от „Белене" в „Козлодуй" не означава, че това ще е по-малко руско-български проект от „Белене", така че това...

Бойко Борисов: Напротив, означава.

Водещ: Защо?

Бойко Борисов: Означава, защото първо ние ще сменим турбината. Второ, ще има диверсификация на горивото. Трето, сегашните реактори, които са в „Козлодуй" са хибридни. Контурите, системите за сигурност, всичките са западни компании, „Уестинг хаус", „Арева" и много други. Така че всичко това диверсифицира този проект. Освен това, това им казахме и на руските партньори „дайте да си подпишем сега договор, с истински контракт, в който да е ясно кой инвестира, кой дава пари". И за това между другото докладът, който „ЕйчЕсБиСи" би трябвало да ни даде, а те поискаха отсрочка от няколко месеца още, когато ни го дадат, той ще ни е много от полза за строежа на Седми реактор на „Козлодуй". Ако това, което вие казвате, че това е изгодно, токът ще бъде еди какъв си, то ще стане още по-добре за „Козлодуй".

Водещ: Аз кога съм казвал. Напротив, аз не смятам, че е изгодно.

Бойко Борисов: там имаме елкектропреносна система. Там имаме ядрени хранилища за отпадъка. Имаме цялата инфраструктура на ядрена централа. На „Белене" тепърва трябваше да изграждаме електропреносни мрежи, системи, трансформатори за над милиард още пари извън централата.

Водещ: Вие казвате нещо важно - ще се търсят подмяна на отделни компоненти от реактори и съпътстващата инфраструктура, така че те да не бъдат руски, за да може реакторът да работи с неруско гориво.

Бойко Борисов: Да. И това се казва диверсификация на ядрената енергетика. Ако забелязвате евроатлантическите партньори никога не са казвали против „Белене", а винаги са казвали против недиферсифицирането на ядрената ни енергетика. Ние изпратихме писмо. Попитахме официално „Росатом" може ли за „Белене", за площадката да направим тази диверсификация, а те ни отговориха, че за „Белене" не могат да го направят.

Водещ: Газова централа, евентуална газова централа на мястото на АЕЦ „Белене" също няма да бъде руско-български проект, разбирам от изказванията ви тази седмица.

Бойко Борисов: Всеки, който може да си позволи да направи централа без държавата да се ангажира и да изкупува тока от нея е добре дошъл.

Водещ: Тоест, България държавата ще се откаже да се занимава вече със строителство на централи и ще остави това в ръцете на частния енергиен бизнес?

Бойко Борисов: Напротив. Държавата България се занимава активно с изграждането на мощности от зелени енергии или така наречените възобновяемите екологични чисти източници.

Водещ: Става дума, това го правят частни инвеститори, г-н премиер. И същата схема вие искате да приложите и при газа, а може би някога и към атомните централи.

Бойко Борисов: Разбира се. Това е най-добрият вариант, защото парите на държавата са толкова малко, че тя не може да си позволи да харчи по този безумен начин. И по-важното за вашите слушатели, което искам непрекъснато да го говорим, е енергийната ефективност. Ние и сега произвеждаме повече от необходимия за България електрически ток. Загубите по мрежите са огромни. Загубите в домовете на хората са огромни. 

Ако ние успеем да накараме тези 2,5 млн. българи, живеещи в 750 000 панелки да си направят необходимия ремонт, за да придобият тази енергийна ефективност, първо ще удължат с 40-50 години живота на своите панелки, ще намалят с 30% разходите си за енергия. Това автоматично ще направи, 30% от нуждите на държавата от електроенергия. Аз ви казах - близо единият реактор на АЕЦ „Козлодуй" работи само да покрива загубите по мрежата от другите електрически централи. Догодина започваме „Горна Арда". 

Един много добър проект, екологично чист, възобновяем източник. Дадохме още 150 млн. да достроим „Цанков камък". 80 мгв, но за важна пикова енергия, която ни трябва вечерно време. Така че България си върви по своите енергийни проекти много добре. Няма да си заробваме 20 млрд., които никога няма да ги изплатим. Ще минат 20-30 години. 3% е възвращаемостта на парите от една ядрена централа, „Белене". 3% на година.

Водещ: Тоест, над 30 години би се върнала „Белене".

Бойко Борисов: Над 30 години трябва да минат, за да се изплати и да започне да печели държавата. Ако тогава ни ги спрат, както направиха с Първи, Втори, Трети и Четвърти. Само ще сме превъртели едни огромни пари. 

Водещ: Природният газ. Какво точно поиска русия срещу 11% по-евтин газ до края на годината?

Бойко Борисов: Единственото, което поискаха, е честни и открити отношения. И точно такива отношения ние им дадохме. Това е изгодно. Така мислим да го направим. За нас, моля ви проявете разбиране и дайте да го приключим без да се съдим. Надявам се президентът Путин е дал такива указания, април месец да свършим. „Южен поток" е изцяло изгоден за България. Докарваш едни тръби, зариваш ги, минава газ, взимаш такси, години наред, десетилетия приходи за бюджета. С една дума - тук пълно съдействие по строежа.

Водещ: Ще помогне ли България на Русия да избегне по-строгото европейско законодателство за енергийните мрежи, което за трети страни като Русия би влязло на 3 март, впрочем какво съвпадение с нашето Освобождение 2013 година? Ако проектът „Южен поток" бъде започнат преди 3 март 2013 година Русия ще може да претендира, че така нареченият трети енергиен пакет няма да се прилага към този проект. И по тръбите от „Южен поток" ще може да тече единствено и само руски газ. ЕК отказва да приравни „Южен поток" на „Набуко" и на трансадриатическия газопровод. Ако преди 3 март Русия стъпи на европейска територия през България, това би означавало тя сда може да избегне прилагането на трети енергиен пакет. Ще помогне ли България на Русия за това, г-н министър-председател?

Бойко Борисов: Аз искам само да попитам дали си спомняте, че само преди два месеца ЕС каза да, изръкопляска публично на това как канцлера Меркел, бившият канцлер Шрьодер и президентът Медведев в една синя екзотична зала, студио отвиваха един кран и пускаха тръбите на „Северен поток". Помните ли го това?

Водещ: Аз ви питам за „Южен".

Бойко Борисов: Не. Аз ви питам помните ли за „Северен поток"? Или, когато Германия си прави тръби и си докарва евтин газ и нейната икономика върви, това е хубаво. А, когато България иска да има същите условия, това е лошо, така ли излиза?

И аз ви го давам отговора. Когато канцлера Меркел и президентът Медведев си пускат „Северен поток", за да е изгоден на немската икономика, това е хубаво. Но, когато България ще го направи, за да има същите условия и конкурентноспособна икономика, и евтин газ за населението, това е лошо. Защо?

Прочетено: 2189