298 000 касови апарати са свързани дистанционно със сървърите на НАП до 24:00 часа на 2 април 2012 г., съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП).

По предварителни данни устройствата, за които изискването трябваше да бъде изпълнено до полунощ на втори април са около 300 000.

На втори април изтече и срокът, в който всички бензиностанции и газ-станции в страната бяха длъжни да монтират нивомерни системи на резервоарите си. Санкциите за неспазилите закона стигат до 10 000 лв. и запечатване на търговския обект.

Проверките на НАП, започнали тази сутрин ще обхванат широк кръг търговски обекти, сред които и такива за търговия на горива. Т.нар ведомствени бензиностанции също ще бъдат проверявани и санкционирани, ако освен за вътрешна употреба, се използват и за продажба на горива на клиенти.

От НАП припомнят, че всеки касов апарат, който не е от новия тип с дистанционна връзка трябва да бъде изведен от употреба и фискалната му памет да бъде разчетена и демонтирана. Няма краен срок за дефискализирането на излезлите от употреба фискални устройства, но едновременното използване на касов апарат, свързан с НАП и такъв от стария тип е нарушение на закона, предупреждават от приходната агенция.

Потребителите могат да разпознаят дали едно фискално устройство има дистанционна връзка с НАП по символите BG, вписани в контур на картата на България отпечатани най-често в долния ляв ъгъл на касовата бележка.

Вчера изтече и срокът, в който всички юридически трябваше да подадат своите декларации за облагане с корпоративни данъци. До момента това са направили 315 000 дружества, като повече от половината от тях са изпратили формулярите си чрез интернет. По електронен път в НАП са постъпили 168 000 документи.

В края на месеца изтича друг важен срок - за деклариране на доходите от физическите лица. До момента това са направили 168 000 души, като 14 000 (близо 9%) от тях са изпратили декларациите си онлайн, подписани с електронен подпис.

 

Прочетено: 1580