Всички банки са превели годишните си вноски във Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ), съобщиха от фонда. Съгласно Закона за гарантиране на влоговете в банките институциите-членки във ФГВБ следва до 31 март на текущата година да превеждат премийни вноски във Фонда в размер на 0.5 на сто от общия размер на влоговата база за предходната година. Влоговата база в чуждестранна валута се преизчислява в левове по курса на БНБ за съответния ден.  

Тъй като тази година 31 март беше неработен ден, банките можеха да превеждат вноските в срок до 2 април включително. Клоновете на банки от ЕС са освободени от плащане на вноски, както и клонове на банки от трети страни, в които влоговете са гарантирани от системата в страната по седалището на банката при равностоен размер и обхват на покритието.

Средствата на ФГВБ, след превеждането на годишните премийни вноски за 2012 г. в размер на 218.6 млн. лв., възлизат на 1554.3 млн. лв.", съобщава Росен Николов, председател на Управителния съвет на Фонда. Натрупаните във Фонда средства са предназначени основно за изплащане на гарантирания размер на влоговете на граждани и фирми в случай на банков фалит. Понастоящем размерът на гаранцията по влоговете е 196 000 лв. на едно лице в една банка, като са гарантирани влоговете в левове и в чуждестранна валута.

  Фондът инвестира средствата си в държавни ценни книжа и краткосрочни депозити в банки и БНБ.

  Към края на декември 2011 г. инвестиционният портфейл на ФГВБ възлиза на 1324.09 млн. лв. В случай на недостиг на средства фондът може да използва държавногарантирани заеми от пазара.

Прочетено: 1581