Колкото по-тясна е връзката между нас и високите технологии, толкова по-трудно става да се поддържа сигурността в киберпространството, съобщи прокурорът от Върховна касационна прокуратура Илона Кръстенякова по БНТ.

За престъпления в интернет у нас само за 2011 година са обвинени осем души, седем от които са осъдени, обясни Кръстенякова.

За 2010 година обвинените са били дванадесет, а седем са получили присъда. Кръстенякова като експерт в Международната академия за разследване на киберпрестъпления обясни, че ниският процент присъди се дължи на факта, че интернет навлиза слабо у нас.

В България започва усилено обучение на хора, които ще отговарят за борбата с престъпления в интернет. Най-честите нарушения в киберпространството са посегателствата на лични данни, кражба на профили във Фейсбук, измами и детска порнография.

"Всички посегателства са тежки, но най-страшните са тези, които са с деца и по-точно детската порнография", съобщи Кръстенякова. Тя апелира да поставяме възможно най-малко информация за себе си в социалните мрежи. Хубаво е тези, които използват онлайн банкиране, да не се доверяват на всички получени писма и непрекъснато да проверяват.

Днес светът е зависим от технологиите във всяка сфера на живота и ако има срив в системата, ще настъпи хаос, сподели още прокурорът.

 

Прочетено: 1827