Перспективите за находища на газ в Черно море са много добри, съобщи в Девня министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Според него сериозен интерес са заявили някои от най-големите световни компании за добив на газ. Крайният срок за подаването на техните оферти за проучвания е 30 май, а оценката им може да бъде направена до средата на юни.

Добрев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова участваха в церемонията за първа копка за изграждане на нова инсталация за производство на клинкер и цимент в "Девня цимент" АД.

Министърът съобщи още, че в момента екипът му работи по девет големи проекти със заявен инвеститорски интерес. Според него до края на май ще бъде реализиран сериозен проект. За привличането на инвеститори имаме сериозна конкуренция от съседните държави, коментира Добрев.

Той посочи, че Сърбия осигурява субсидии за всяко открито работно място. „Ние също имаме своите предимства", обясни министърът. Според него такива са стабилната бюджетна рамка, както и възможностите за кандидатстване по оперативните програми.

Добрев допълни, че утре Министерският съвет ще вземе решение за инвестиционно намерение за изграждането на седми реактор в страната. Вече има създадена работна група, която трябва да изготви пътната карта за реализацията на такъв проект. Добрев посочи, че държавата няма да се ангажира финансово, а ще търси стратегически инвеститор.

 

Прочетено: 1836