От 2013 г. индексирането на пенсиите ще става, като се взима предвид, както инфлацията, така и ръстът на производителността на труда.

Това обяви министърът на финансите Симеон Дянков след днешното заседание на кабинета.

Това означава връщане на швейцарското правило при индексирането на парите за най-възрастните, според което пенсиите се увеличават автоматично поравно с половината процент инфлация и половината от процентния ръст на икономиката.

Швейцарското правило бе отменено от правителството на ГЕРБ при приемането на бюджет 2010 заради икономическата криза.

"Над това индексиране може да има и се надявам да има и допълнително увеличение на пенсиите, което ще дойде в бюджет 2013", заяви Дянков.

Засега не е ясно дали това ще стане в началото или в средата на годината.

Правителството одобри днес бюджетната прогноза за следващите три години.

Правителството предложи официално и промените в Закона за така наречения "Сребърен фонд",
с който до 30% от него ще могат да бъдат използвани за покупка на Държавни ценни книжа още тази година. Всички останали седем Сребърни фонда, в страни от ЕС, могат да се използват за покупка на ДЦК, посочи Дянков.

Първоначално финансовото министерство предлагаше да се използва до 70% от парите във фонда за покупка на държавни облигации, което е средно за страните от Европейския съюз.
След обществен дебат вече се предлага увеличението да е плавно - 30% тази година, следваща - 40% и така нататък, посочи той.

Предлага се и промяна на времето, от което ще могат да се използват парите от Сребърния фонд по предназначение, тоест за пенсии.

Прочетено: 1808