Между 11 европейски банки ще избира финансовото министерство за емитирането на еврооблигации. Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков след заседанието на кабинета. На миналото правителствено заседание Дянков получи мандат за емисия еврооблигации, като със средствата от тях трябва да се погасят плащанията по външния дълг януари догодина.

Падежът на облигациите ще бъде 5 или 7 години, като водещ критерий за избора на една или две банки в края ще бъдат най-изгодните финансови условия.

Общо 17 банки са участвали в пазара на еврообликгации в Европа през последните три години. Шест от тях са били изключени от пращане на първоначални покани, понеже не са участвали активно в българския пазар, така че 11 са първоначалните кандидати за "банка, която ще води еврооблигацията".

"Имаме срок до средата на следващата седмица, където те ни пращат техните предложения, главно ценови предложения", каза Дянков. На базата на тях правителството ще направи списък от три или четири банки, които ще участват на втори тур. Продължителността на втория етап също ще е около една седмица. "Тук се стремим към възможно най-изгодната цена за България, така че след две седмици ще сме избрали една или две банки, които да водят еврооблигацията", каза още финансовият министър.

Дянков каза още, че процедурата е доста опростена от гледна точка на това, че ще участваме само в евооблигациите, като по този начин процедурата става доста по-проста. Предварително е разписано, че страната ни иска еврооблигации или от пет или от седем години. Така с тези ограничения до около две седмици ще е избрана водещата банка или банки и оттам нататък вече в срок до един месец може да завърши цялата процедура.

Прочетено: 1640