Над 3600 безработни са завършили обучение за стартиране и управление на собствен бизнес по проект, финансиран от оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”. Други 5658 души карат курсовете, съобщи Агенцията по заетостта. 

Целта на схемата е 2500 души от всички обучени да регистрират собствено предприятие и да получат до 20 000 лв. безвъзмездна помощ за начален капитал. Шанс да вземат пари имат само тези, които подготвят бизнес план за самостоятелна стопанска дейност и получат одобрение за него. Насоките за кандидатстване за тази част от схемата и критериите за оценка на проектите на безработните ще бъдат публикувани за публично обсъждане до края на април.

Засега е ясно, че безработните трябва да регистрират фирма, за да могат да кандидатстват за парите. Това изискване в много случаи спира хората да продължат участието си в програмата, тъй като ги лишава от обезщетения за безработица.

В същото време няма гаранции, че проектът им ще бъде одобрен.

Друго оплакване е, че първоначално се отпускат не повече от 4000 лв., а останалите пари се получават след отчитане на разходите. Така се оказва, че в много случаи безработните трябва да имат и някакъв собствен капитал.

 

Прочетено: 1982