Тенденцията отново се обърна по световните пазари и след седмица на твърдо пълзящи нагоре цени, в дните преди православния Великден всички видове зърно поевтиняха, сочи анализ на Софийска стокова борса (ССБ), предоставен на “Труд”.

В Чикаго водеща в слизането е цената на царевицата - с минус 8,74 долара до 250 щд/тон. Следва я пшеницата с минус 3,82 долара до нива от 230 щд/тон.

Безспорен лидер в ниските цени през седмицата е рафинираната захар в Лондон. Нейните котировки бяха 628 щд/тон, или намаление с над 15 долара, коментираха от ССБ.

В Будапеща цените също се понижиха, но минимално, допълни изп. директор на ССБ Васил Симов. Промяната при слънчогледа е най-осезаема - минус 4 лева до 816 лв./тон, мелничарската пшеница и царевицата са с много близки цени - съответно 355 и 353 лв./тон.

Нерафинираното олио в Ротердам е единственото изключение - при него цените продължиха нагоре с 10 долара и то се търгуваше на 1325 щд/тон.

На ССБ в кръг “Зърно” нямаше никакво предлагане за продажба, съобщи Симов. Има търсене при фуражната пшеница и фуражния ечемик на цена от 300 лв./тон, царевицата остава на 360 лв./тон. При хранителните стоки са сключени сделки за каменна сол на 38 лв./тон.

В кръг “Нехранителни стоки” сделките отново не поднесоха изненади, а цените съвсем леко помръдват, коментира още Симов. Продадени са бензин А 95Н в диапазона от 2200-2323 лв./хил. л, бензин А 96Н на цена 2280 лв./хил. л и бензин А 98Н за 2350 лв./хил. литра. Дизеловото гориво се търгуваше в диапазона от 2183 до 2325 лв./хил. л, а по-специалния вид Б5 - от 2258 до 2271 лв./хил. л.

Фонд “Земеделие” изплати нови 35 млн. лв. субсидии за терени, които са се застъпвали в декларации за подпомагане от фермери, като така по документи една и съща нива се е оказвала обработвана едновременно от няколко различни стопани. След изчистване на грешките средствата са преведени на фермерите, които наистина ги обработват.

През 2011 г. в заявленията на около 50 000 фермери бяха открити парцели, за които кандидатства и друг стопанин. Собствениците на застъпващите се площи трябваше да докажат с документи правото да ползват земята. Затова през януари бяха платени субсидии само за парцелите, на които няма застъпване.

Към момента общият размер на платените субсидии е над 805 млн. лв.

5 млн. лв. за гледане на картофи

Българските производители на картофи през 2012 г. ще получат 5 млн. лв. по нови схеми за държавна помощ от фонд “Земеделие”. Парите ще се дават за инвестиции в сектора и по правилото “de minimis” (еднократна помощ за извънредни ситуации), съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието.

Статистиката показва, че през м. г. са произведени 232 314 т, което е с 18 891 т по-малко в сравнение с година по-рано. Спадът се дължи на по-малкия среден добив от единица площ, обясниха от Министерството на земеделието.

През м. г. са внесени са 15 636 т - с 2753 т по-малко спрямо година по-рано. Най-големите доставки са от Германия, Франция и Холандия. Заради по-малкото производство износът на картофи е намалял с над 30% до 402 т. (Труд)

Търговците и държавата - виновни за поскъпването

Над 40% от пълнолетните българи са убедени, че търговците са виновни за поскъпването на яйцата, козунаците и агнешкото преди Великден. Това показва проучване на “Сова Харис” сред 800 пълнолетни жители на големите градове, обявено вчера.

Близо 28% от анкетираните са на мнение, че държавата е отговорна за високите цени. Всеки пети обвинява за това доставчиците, а едва 17% смятат, че виновни за драстичното поскъпване в седмиците преди празника са производителите.

Повечето българи са на мнение, че ръстът на цените на яйцата, козунака и агнешкото е заради спекулата, провокирана от очакванията за засилено търсене непосредствено преди празника. Около 60% от анкетираните са посочили, че държавата не прави необходимото, за да защити правата на потребителите срещу вдигането на цените на храните.

Вероятно заради това 83% от хората подкрепят мерките на институциите за засилване на контрола върху продажбите на основните продукти за празничната трапеза. Най-голямо е одобрението сред пенсионерите.

По-малко от 40% от жителите на големите градове смятат, че държавните органи използват правомощията си за качествен контрол по веригата производител - търговец. Това мнение най-често споделят хората със собствен бизнес.

 

 

Прочетено: 2082