Европейската комисия ще осигури финансова подкрепа за общо 280 000 стажа за студенти и ученици от училищата за професионално обучение през следващата година и половина. Средствата ще бъдат дадени по програмите „Леонардо да Винчи" и „Еразъм", съобщиха от комисията.

Кампанията ще насърчи фирмите да обучават повече стажанти. Целта е младите да добият работни умения и да преминат по-плавно от образованието към професионалната реализация.

Еврокомисарят по въпросите на образованието, културата, езиковото разнообразие и младежта Андрула Василиу отбеляза, че ЕК цели да повиши информираността за стажовете в чужбина, при които учениците могат да подобрят езиковите си умения.

В отделните страни от ЕС ще бъдат организирани събития за повишаване на осведомеността на търговските камари, агенциите за регионално развитие, организациите за подпомагане на стопанската дейност.

През миналата година ЕК увеличи с 30% броя на работните стажове по двете посочени програми. През настоящата година най-малко 130 000 младежи ще получат подкрепа за стаж на работно място в чужбина. Броят на получилите подкрепа следва да нарасне до 150 000 догодина, се отбелязва в съобщението на комисията.

Проучванията сочат, че стажантите, които владеят няколко езика, могат да помогнат на предприятията да навлязат на нови пазари.

 

Прочетено: 1586