98% от участниците в допитване на БСК одобряват предложенията на камарата за мерки срещу едностранната промяна на договори от страна на банките.

Процентът на споделящите противното мнение е в границите на статистическата грешка, което е доказателство за необходимостта от предприемане на мерки за премахване на съществуващата практика на едностранна промяна на клаузи по сключени и действащи кредитни и депозитни договори.

Припомняме, че в началото на тази година БСК представи на общественото внимание предложения за разширяване на националната платежна инфраструктура и обхвата на услугите на банковата система, в т.ч.:

1. За депозити: В случай на промяна на договорени условия по депозитен договор да се прекрати същият, без загуба на лихвените начисления, действащи до момента на промяната, вкл. и чрез пренасочването му към конкурентна институция без утежнения и начисляване на касови такси за изплащане на сума на дата, различна от падежната;

2. За кредити: В случай на промяна на договорени условия кредитополучателят да може да прекрати ползван кредит, вкл. и чрез рефинансиране от конкуретна институция, без утежнения и начисляване на допълнителни наказателни такси и комисионни от страна на кредитора;

3. При възходящ пазарен тренд на лихвените проценти да се извършва реципрочно увеличение на лихвите и по депозитите.

Предложението предизвика негативна реакция от страна на банковите институции, което стана повод за допитване до фирмите.

В проучването се включиха 448 души, 51% от които собственици на компании, 34% управители/изп.директори на фирми и 15% мениджъри на средни управленски позиции.

Прочетено: 2957