Държавата ще изкърпи магистрални дупки с рециклиран асфалт, защото няма пари за нов ремонт. Това обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, съобщи Дарик.

Тя добави, че технологията на студеното рециклиране се използва и в други държави от ЕС като Испания. По новия метод строителното министерство ще кърпи дупките по автомагистрала „Тракия" в отсечката при Пазарджик.

В момента правим анализа колко точно километра трябва да бъдат ремонтирани, обясни строителният министър Лиляна Павлова. „Ще изкърпим дупките в момента с цел безопасност, но то вече няма накъде, то е кръпка върху кръпка. Той вече почти не подлежи на кърпене, а трябва пълна рехабилитация. И тъй като средствата биха били огромни и следващият бюджет няма да ни позволи, това, което планираме да направим, е по така наречената нова технология със студеното рециклиране - машините, които минават, изгребват в дълбочина асфалта и основите, премалват го и го поставят обратно. Това е новата технология, която ще ни позволи да приведем магистралата във вид, в който е постижимо. В много страни в Европа, включително в Испания така се рехабилитират пътища", каза строителният министър. Павлова допълни, че до май ще се изкърпят дупките, а през лятото ще се довърши проектирането и през септември трябва да се знае за колко километра колко пари ще трябват по която и да е технология.

Отново през май щели да бъдат готови и първите резултати от социално-икономическия анализ, който ще покаже в кои региони на страната трябва да се насочат инвестициите от оперативните програми.

Павлова допълни, че в северозападния регион няма нито един град, който да е център и двигател за икономически растеж, докато в югоизточния има два, които са в конкуренция - Бургас и Стара Загора.

 

Прочетено: 1890