Продавачи, охранители, шивачи и като цяло – нискоквалифицирани работници попадат в класацията на 10-те най-разпространени групи професии в България (виж инфографиката по-долу). Тя е базирана на данните на Националния статистически институт (НСИ) от преброяването на населението през 2011 г.  

Класацията обхваща около 27.5% от заетите на 15 и повече навършени години към 1 февруари 2011 г. Тя проследява най-големите групи от професии, а не отделните професии, тъй като хората, които са участвали в миналогодишното преброяване, не винаги са посочвали и конкретната си професия, което затруднява подобна справка, уточняват от НСИ. В инфографиката е посочен не само броят на хората, включени в отделната група, но са дадени и примери с конкретни професии, които влизат в нея.

Данните са показателни за това, че голяма част от работещите в страната са заети именно в сектори, за които не се изисква висока квалификация, отбелязва икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ).  

"По-гъвкавите сектори са тези, свързани с по-интелектуален труд, сектора на услугите, IT индустрията. Но от тях не може да дойде голямата заетост поне към момента", допълва той. Данните на НСИ показват, че едва 25 644 души работят в сферата на IT индустрията например, за която от години се говори, че има и недостиг на кадри (виж карето).

А коренна промяна на десетката от най-разпространените групи професии можем да очакваме едва когато има и значителна промяна на икономиката, за да се отрази това на пазара на труда, допълва Петър Ганев.

Подобни данни трябва да се оценяват с някои условности, отбелязва Надя Василева, управител на компанията за подбор на персонал Manpower. Например това, че хората сами са определяли професията си, т.е. може да са подали невярна информация нарочно или просто да не са определили професията си правилно поради една или друга причина. Според нея и данните на НОИ може да не са достатъчно показателни, ако търсим най-разпространените професии, тъй като те няма да обхващат заетите в сивата икономика например.

Ето класацията на най-разпространените групи професии според данните на НСИ - виж инфографиката

Прочетено: 3631