Банките в еврозоната започват да охлабват условията по кредитирането, става ясно от доклад на Европейската централна банка, публикуван днес.

Според статистиката, едва 2% от заемодателите в региона планират да въведат по-строги критерии към фирмите, кандидатсващи за кредит през второто тримесечие на годината.
В същото време, само 9 на сто са предприели подобен ход през януари-март, спрямо 35% за същия период предходната година.

Най-позитивен обаче е фактът, че 7% от трезорите, участвали в изследването, очакват търсенето на кредити да нарасне през второто тримесечие, спрямо 30 на сто, които се оплакват от слаб клиентски интерес през последните три месеца.

По-рано през деня председателят на ЕЦБ Марио Драги изрази убедеността си, че безпрецедентната по размер финансова инжекция, вляна в банковия сектор на еврозоната, е намерила пътя си към реалната икономика. Той обаче подчерта тревогата си от факта, че регулаторите не разполагат с контрол върху това как европейските заемодатели, които се възползваха от евтиния паричен ресурс, ще използват средствата.

Прочетено: 1573