С квалифицирано мнозинство 2/3 от общия им брой, съветниците във Враца дадоха предварително съгласие за изграждане на ветроенергиен парк върху поземлени имоти, които са публична общинска собственост, в землищата на селата Чирен, Мраморен и Баница. Постъпилото искане е от фирма „Гамеса България” и е за 10 парцела с обща площ 512 016 кв.м, от която обаче на практика ще бъдат заети 20%. 


„Най-ефективният вариант за оползотворяване на имотите, които ще бъдат засегнати от инвестиционното намерение, е от тях да се отделят площи, необходими и достатъчни за изграждане на ветроенергийния парк и обособяването им в самостоятелни парцели, за да може общината да разполага с останалата земя без ограничения”, заяви Ростислав Йорданов.

Мениджърът „Проекти, изграждане на ветрови паркове и продажби” в “Гамеса България” обясни, че след необходимите проучвания, дружеството възнамерява да инвестира в монтирането на 8 ветрогенератора от най-ново поколение. Мощността на иновативния парк би била 36 мегавата, а приблизителната му експлоатация - 30 години.


При първия вот, искането на “Гамеса България” за предварително съгласие, с валидност 3 г., не можа да се събере необходимите 25 гласа на съветници. Затова Мария Петрова предложи прегласуване, с оглед важността на евентуалната инвестиция. Така чак при втория вот докладната мина, като от присъстващите 28 сенатори, 4-ма се въздържаха.

Прочетено: 1983