За една огромна територия в Черно море от 14 220 кв. км в момента върви конкурсна процедура за избор на изпълнител на проучвателните работи, каза пред Дарик радио енергийният министър Делян Добрев. Министърът цитира доклад, предназначен за Консултативния съвет за национална сигурност при президента Росен Плевнелиев, който проведе ден по-рано. Има много сериозен интерес от поне 5 от най-известните компании в света – крайните срокове са 17 юни и съответно 15 юли, каза Добрев. Предполагам, че ще сме готови с оценката, така че още в средата на лятото да имаме спечелил конкурса за проучване.

Това е изключително перспективна територия, от която очакваме много положителни резултати, защото само на 15 км от северната граница на блока в българската територия, в румънската акватория на Черно море бяха открити огромни залежи от между 40 и 80 млрд. куб. м природен газ. Нашата консумация за една година е 3 млрд. кубика, така че ако такива количества се открият и в нашата акватория, това ще задоволи потреблението на страната за минимум 20-30 г. напред. Имаме високи очаквания най-малкото заради големия интерес към този блок. Освен това геоложката структура в нашето дълбоко Черно море е същата като тази в Румъния, посочи министърът. Това би било най-добрата мярка за енергийна диверсификация, защото няма нищо по-хубаво от местния добив. Той дава не само сигурност на доставките, но е и много по-евтин от газа, който се внася.

Количествата, които "Булгаргаз" купува от "Мелроуз", са около 40 на сто по-евтини, отколкото цената на газа от внос.

Енергийната сигурност представлява диверсификация, независимост, енергийна ефективност. По отношение на баланса на мощностите, знаем, че имаме повече от 10 000 мвт мощност. Средният товар на консумацията е около 5000 мвт. Само за миналата година– 2010-а сме изнесли рекордно количество ток.

Само през тази година ние очакваме да сключим договори за 1 млрд. лева, които ще финансират енергийната ефективност както в предприятията, така и в многофамилните жилищни сгради. Енергийната ефективност, от една страна, спестява средства на хората, това помага и на икономиката, защото тези спестени средства хората ги ползват, за да купуват нещо друго, а това увеличава потреблението. 

От друга страна, енергийната ефективност във фирмите ще гарантира тяхната дългосрочна конкурентоспособност, защото компаниите в момента в България са конкурентоспособни заради ниската цена на електроенергията, от една страна, и, от друга страна, заради ниската цена на работната ръка. Но всички знаем, че това няма да продължи вечно. Цената на електроенергията няма да остане винаги ниска. За да гарантират фирмите своята конкурентоспособност, трябва да инвестират в енергийна ефективност.

Прочетено: 1778