Кредитът е за развитие на инфраструктура и нови технологии

Китай ще отпусне кредити на обща стойност 10 милиарда долара за страните от Централна и Източна Европа. Това обяви вчера премиерът на страната Вън Цзябао на икономически форум във Варшава.

"За да засилим на практика сътрудничеството с Централна и Източна Европа, китайското правителство реши да създаде специална кредитна линия от $10 млрд.", заяви Вън Цзябао.

"Парите ще бъдат отпускани за преференциални заеми за подкрепа на проекти за сътрудничество в областта на инфраструктурата, високите и нови технологии и зелената икономика", уточни той. 

Обявената сума е 10 пъти по-голяма от очакваното. По-рано се появиха информации в медиите, че Пекин се готви да отпусне кредити в размер на 1 милиард долара.

Вън обяви още, че страната му ще отпусне допълнителни 500 млн. долара за специален фонд, който да подпомага китайските инвестиционни проекти в Централна и Източна Европа.

Участието навън във форума е в рамките на европейската му обиколка, която включва още Исландия, Германия и Швеция. Във форума участват премиерите на 16 държави от Централна и Източна Европа, над 450 бизнесмени от региона и 300 китайски компании.

България е представена от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Форумът е организиран по инициатива на полското правителство.

 

Прочетено: 2547