България ще е първата страна в Европейския съюз, която ще получи природен газ от Азербайджан. Синьото гориво ще се доставя по т. нар. южен газов коридор.

За това се договориха министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Разговорите се проведоха в рамките двудневното официално посещение на премиера в Баку.

Страната може да получава по 1 млрд. куб. м. газ от Азербайджан след 2014, когато бъдат изградени междусистемните газови връзки с Турция и Гърция.

Азерският газ може да бъде използван за покриването на българското участие в доставките за газопровода „Набуко” или за собствени нужди.

По време на срещата двамата държавници обсъдиха възможностите за развитие и задълбочаването на търговско-икономическия потенциал на двете страни, включително чрез инвестиционни проекти.

Президентът Алиев изрази оптимизъм за бъдещото задълбочаване и разширяване на българо-азербайджанските отношения в редица области като търговия, селско стопанство, IT-сектора и туризма.

Стокообменът между България и Азербайджан за 2011 възлиза на около 33 млн. долара, което е с 13% повече в сравнение с този през 2010. Българският износ за прикаспийската република е нараснал с 26%, като най-голям дял заемат медикаментите, плочите от дървесина, яйцата и козметиката.

Прочетено: 2256