Тази сряда, 2 май, правителството ще реши общия размер на държавните гаранции, които ще могат да се издават през 2013 година от името и за сметка на държавата по Закона за кредитиране на студенти и докторанти, да е 80,5 млн. лева. Средствата ще бъдат предвидени в Закона за държавния бюджет за следващата година. Програмите за студентско кредитиране придобиват все по-голяма популярност в международната практика като инструмент за реализиране на ключови национални и европейски политики, заложенив изпълнение на стратегията Европа 2020.

Правителството ще реши да предостави на община Карнобат управлението върху части от имоти в местносттаДългата мера, в които се намира средновековната крепост Маркели. Със средства по Оперативна програма "Регионално развитие" местната власт ще извърши реставрация и консервация на археологическия обект и ще изгради техническа инфраструктура към него. Целта е да се подобри състоянието накултурната ценност и тя да се превърне в атрактивен туристически обект. Със същия мотив на община Белоградчик ще бъде предоставено управлението на пещерата Магура. До момента общината е инвестирала значителни средства за благоустройството й, а има и подписан договор по Програмата за развитие на селските райони за подобряванена туристическата инфраструктура около нея.

Правителството ще приеме Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България. Основната цел на новата Национална програма е да се намали разпространението на туберкулозната инфекция и да се ограничи развитието на лекарствена резистентност. Очаква се заболеваемостта от туберкулоза в България да бъде понижена от 30,3 на 100 000 души през 2010 година до 25 на 100 000 през 2015 година, да се гарантира успешен изход от лечението при над 85%от пациентите, да се намали относителният дял на прекъсналите лечение под 3% и да се осигури диагностика и лечение за пациентите с мултирезистентна туберкулоза след приключване на безвъзмездната помощ от Глобалния фонд.

Прочетено: 1518