От септември започва първата вълна на децентрализация на администрациите. До следващото лято около 20 административни структури ще бъдат преместени от София към другите големи градове в страната, заяви вицепремиерът и председател на Съвета по административна реформа Симеон Дянков. Рокадата ще продължи до април 2013 година.

Административните структури ще бъдат преместени в Благоевград, Пловдив, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас.

"Това ще съживи големите градове, в които има университети и административен капацитет. Освен това ще има разнообразие на мнения. Ако администраторите се пръснат из страната, ще имаме много по-разнообразен поглед върху това, което е необходимо за икономиката", коментира вицепремиерът.

Симеон Дянков няма притеснения за финансирането на тази реформа.
"Бюджетът може да си го позволи", увери той.

"Правили сме сметки, просто трябва да правим малко по-активна политика в продажбата на ненужните активи на държавата. Освен това реформата е добра социална политика", коментира Симеон Дянков.

По думите му, голяма част от работещите във въпросните администрации са изразили готовност да се преместят.

"Това са много добре платени хора, а заплатите им ще значат още повече в тези градове", коментира вицепремиерът.

Първата вълна на децентрализацията трябва да приключи до следващото лято.

Рокадата на министерствата по места, подготвяна от Симеон Дянков, даде премиерът Бойко Борисов в края на миналата седмица. В Пловдив Борисов преряза лентата на новата сграда, която ще приюти сектор "Туризъм" на икономическото министерство.

Най-вероятно в града под тепетата ще бъдат настанени и отделни дейности от земеделското ведомство.

НАП ще се установи във Велико Търново, а Агенция "Митници" в Русе, за Варна да замине агенцията по рибарство, а винарството да бъде пренасочено към Плевен.

Идеята за извеждане на държавните администрации извън столицата има своята история. Тя бе публично обявена от вицепремиера Дянков още в първата година на управлението на правителството на ГЕРБ.

Официално административната реформа се очаква да бъде гласувана от кабинета тази седмица. Разместването е в рамките на пилотен проект, който планира около 10 агенции да излязат от столицата и да бъдат настанени в други части на България.

 

Прочетено: 2567