Няма да има сделка за продажбата на БТК, съобщи „Капитал Daily". Причината е, че кредиторите не са харесали офертите на тримата кандидати за българския телеком.

Най-силната сред тях беше на единствения стратегически участник - Turkcell, но компанията е поискала прекалено голяма сума от цената да остане блокирана до изясняването на претенциите на държавата към предишните купувачи на телекома.

Предложенията на другите два кандидата - Корпоративна търговска банка, която участва заедно с руската ВТБ, и на Тор Бьорголфсон са определени като слаби. В резултат БТК остава във владение на кредиторите си, а нов опит за продажба може да има най-рано след година-две.

Решението на кредиторите е взето в петък и засега е неофициално. Източниците  на „Капитал Daily" смятат, че вероятността за смяна на позицията, т.е. за продажба, е миниатюрна. Като единствения шанс е на турския кандидат и той е определян от различните източници на между 1% и 10%. За другите две оферти няма и теоретична възможност за приемане, твърдят запознати с хода на сделката. Официалното решение на банките-кредитори ще бъде ясно до дни.

Към опита за продажба на БТК се стигна след като предишният й собственик - консорциум, воден от фонда на AIG (сега PineBridge Investments), натовари групата на БТК с дългове за около 1.65 млрд. евро. Парите бяха взети, за да се финансира покупката на българския телеком, но кредитните споразумения се нарушават вече две години.

 

Прочетено: 1744