Седем са основните приоритети за изграждане на пътната инфраструктура на Република България за периода 2014-2020 г., съобщиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Това са:

- ЛОТ 3 на Автомагистрала „Струма"

- Автомагистрала „Хемус" (участък 1 - автомагистрален участък „Ябланица-Велико Търново" и участък 2 - скоростен път „Велико Търново-Шумен")

- тунел под връх Шипка

- скоростен път „Русе-Шумен"

- разширение на Западната дъга на Софийския околовръстен път

- скоростен път „Видин-София"

- скоростен път „Русе-Велико Търново"

Ограниченото европейско финансиране налага приоритетно изграждане през следващия програмен период на посочените първи пет обекта.

Европейските средства обаче не могат да покрият реално изграждането на всички приоритетни проекти. Затова, естественият подход е да се търси алтернативно финансиране - чрез частни инвестиции на принципа на публично-частното партньорство, но без държавни гаранции.

В момента се прави всичко възможно да бъде осигурено финансиране за един от основните приоритетни обекти - скоростният път „Русе-Велико Търново", който на практика е част от трасето „Русе-Маказа" и коридор № 9. Този проект е избран, защото е рентабилен, и ще бъде реализиран само при реален инвеститорски интерес.

Тунелът под връх Шипка ще бъде построен основно с европейско финансиране. Чрез него ще бъде осигурена връзката между Северна и Южна България. Тя ще свърже Република Румъния с Република Гърция при ГКПП „Маказа", където вече от българска страна е изградена прилежащата инфраструктура.

Ако се реализират спестявания от европейското финансиране, те ще бъдат използвани за изграждането на скоростен път „Видин-Монтана". Той е част от коридор № 4. С изграждането му ще бъде завършено изцяло трасето „Видин-София".

 

Прочетено: 2494