С една четвърт е скочила заплатата на митничарите от началото на управлението на ГЕРБ, обясни финансовият министър Симеон Дянков по време на днешния парламентарен контрол. Според него, те получават добри заплати и не бива да се смята, че са склонни към нередности, защото взимат малко пари, а в същото време 30% от митничарите не са успели да попълнят някои елементарни въпроси от задължителния митнически тест. "Явно в митниците продължава да има проблеми с компетентността и лоялността на служителите", каза вицепремиерът.

"На базата на всички тестове, които са задължителни от 2009 година досега за служителите, бяха освободени групи или отделни служители, а част от другите групи, включително тази, за която се говори в Митница Свиленград, е благодарение на тази функционална промяна. Доколко е успешна тя, можем вече да съдим, при положение че продължаваме да имаме някои проблеми в Митница Свиленград и някои от другите митници", каза Дянков.

След около месец и половина може да стане ясно как да отпадне ДДС-то върху дарителските SMS-и, съобщи още Симеон Дянков. Той обаче обясни, че първо трябва да се допита до европейските институции, за да се реши как да бъде нормативно уредено това. Дянков допълни, че е поискал анализ как в други европейски страни стои този въпрос.

Вицепремиерът допусна, че през първото тримесечие българската икономиката ще отбележи нулев или отрицателен растеж. Официалните данни на НСИ ще бъдат обявени на 15 май. Според него, забавянето на икономиката се дължи на кризата в ЕС и с лошите метеорологични условия през февруари, когато за две седмици търговията практически е замряла. "Засега не преразглеждаме прогнозата си за 1.4% ръст на БВП, но следим седмица за седмица данните, ще се съобразим с тях и може да коригираме наново оценката си за тази година", каза Дянков. Той изрази надеждата, че през следващите месеци България ще продължи с растеж, макар и малък.

Вицепремиерът отбеляза, че първоначалните данни за приходите в бюджета за март и за април са радващи. "За април очакваме голям излишък, който ще стопи до нула натрупания дефицит", прогнозира финансовият министър.

Прочетено: 2584