СТЕНОГРАМА
от заседанието на Министерския съвет,
на 2 май 2012 г.



Заседанието започна в 12.45 часа и беше открито и ръководено от министър-председателя Бойко Борисов.

БОЙКО БОРИСОВ: Днес проведохме с животновъдите среща относно "добавката палма", както я наричат. Деси, трябва малко повече да го обясните, защото от тези добавки всичко се отделя директно като шлака на сърцето. Обяснете го хубаво. Нямаме против, но на продукта да пише, както на цигарите - "вредно за вашето здраве", а който иска - да си го купи. Но там да пише кое е чисто - сирене, мляко, да си го има. Който иска да си купи по-евтино, да знае до какво води това. Също да е написано.

Деси, и за статистиката, която излезе за удължаването на живота. За трите години наше управление с една година средно се е вдигнала продължителността на живота в България.

ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА: Да, точно така е и аз се радвам, че от сектор "Здравеопазване" има с нещо, с което да се похвалим. Действително статистиката на ЕВРОСТАТ е положителна. През 2006-2007-2008 г. са били съвсем различни тенденциите. От 2009 г. насам се увеличава продължителността на живота.

Точка 1
Проект на Решение за приемане на Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България за период 2012-2015 г.

ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА: Уважаеми господин министър-председател, дами и господа министри, тази програма е продължение на действащата до 2011 г. Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата. Нейната основна цел е да намали разпространението на туберкулозните инфекции и да се ограничи развитието на лекарствената резистентност. Постигането на тази цел ще се осъществи чрез укрепване на мрежата от учебни заведения, ангажирани с контрола на туберкулозата, подобряване на временното откриване на случаите с туберкулоза, контактните лица и лицата с латентна туберкулозна инфекция, осигуряване на своевременната диагностика, лечение и грижи за случаите с мултирезистентна и екстензиворезистентна туберкулоза, ранна диагностика на туберкулозата при децата и подобряване на специфичната имунопрофилактика, активно издирване на случаите със заболяването сред уязвимите групи.

Своевременното лечение е в съответствие с международните стандарти. Проектът на националната програма се състои от девет оперативни цели. Първата е осигуряване на ефективно управление и координация на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата, своевременна диагностика и контрол на туберкулозата, успешно лечение на туберкулозата в България и успешно лечение и контрол на мултирезистентната и екстензиворезистентната туберкулоза, контрол на туберкулозата при децата, намаляване на трансмисията на туберкулозата в местата за лишаване от свобода в България, ограничаване разпространението на туберкулозата в ромската общност и групите в риск, диагноза и лечение на лицата с латентна туберкулозна инфекция и повишаване на осведомеността на широката общественост.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се.

Точка 2
Проект на Решение за приемане на доклад за изпълнението на Националната програма за закрила на детето за 2011 г. и на Национална програма за закрила на детето за 2012 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се.

Точка 3 
Проект на Решение за одобряване на извънредния национален доклад на Република България по Конвенцията за ядрена безопасност, състава на делегацията за участие в извънредното съвещание и за одобряване състава на делегацията за организационното съвещание на Шестия редовен преглед на Националните доклади по Конвенцията за ядрена безопасност

СИМЕОН ДЯНКОВ: Във връзка с нещастието миналата година във Фукушима този доклад беше поръчан не само в България, а и от всички страни-членки. Конгресът ще бъде в по-широк състав от всички страни-членки, така че да има информирана дискусия относно опасностите, които ядрената енергетика е показала миналата година и какви са промените, които могат да се направят в протоколите за безопасност, така че в бъдещето да могат да са минимализирани тези проблеми.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се.

Точка 4
Проект на Постановление за изменение и допълнение на нормативни актове на Министерския съвет

АНЮ АНГЕЛОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, става въпрос за промяна на два акта - Постановление №84 от 2010 г. за приемане на класификатор на длъжностите на военнослужещите и Постановление №188 за изменение и допълнение на Правилника за прилагане. И двете предложения са свързани с щатните промени, които трябва да се направят към 1 юли. Отпадат редица длъжности, съкращаваме около 2500 щатни длъжности в тактическите звена и това конкретно касае тези организационно-щатни промени. Затова предвиждаме постановлението да влезе в сила от 1 юли 2012 г.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се.

Точка 5
Проект на Решение за одобряване размера на държавните гаранции по Закона за кредитиране на студенти и докторанти за 2013 г.

СЕРГЕЙ ИГНАТОВ: Господин министър-председател, уважаеми колеги, в изпълнение на разпоредбата на чл. 13, ал. 4 от Закона за кредитиране на студенти и докторанти, размерът на държавните гаранции за следващата година се одобрява ежегодно с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на образованието, младежта и науката, съгласувано с министъра на финансите, като след това решението се включва в Закона за държавния бюджет на Република България за съответната година.

Предлагам общият размер на държавните гаранции, които могат да се издават през 2013 г. от името и за сметка на държавата по този закон, да бъде в размер на 80,5 милиона лева. Одобреният общ размер на държавните гаранции по този закон за 2012 г. е същият - 80,5 милиона лева. За 2011 г. беше 40,125 милиона, за 2010 г. беше до 40 милиона. Благодаря.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се.

Точка 6
Проект на Решение за отпускане на персонални пенсии по Кодекса за социално осигуряване

ТОТЮ МЛАДЕНОВ: Отпускаме 56 персонални пенсии на деца на починал родител. Персоналните пенсии се отпускат в размер на 90,77 лв. и са 90 на сто от социалната пенсия за старост, считано от 1 май т. г.
БОЙКО БОРИСОВ: Приема се.

Точка 7
Проект на Решение за безвъзмездно предоставяне за управление на имот - публична държавна собственост, на областния управител на област Видин

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Преписката е по предложение на министъра на образованието във връзка с искане на директора на Професионално-техническа гимназия "Васил Левски" - град Видин. Тази част от имота не се ползва от години. Предлага се да бъде прехвърлен на областния управител на Видин, тъй като от професионалната гимназия нямат средства, с които да издържат имота и да заплащат високите такси битови отпадъци и други разходи, които са свързани с поддръжката на имот, който не ползва. Областният управител на Видин е приел направеното предложение.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се.

Точка 8
Проект на Решение за безвъзмездно предоставяне за управление на част от имот - публична държавна собственост, на Агенцията по заетостта за нуждите на дирекция "Регионална служба по заетостта" - Бургас

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се.

Точка 9
Проект на Решение за безвъзмездно предоставяне за управление на имот - публична държавна собственост, на община Омуртаг, област Търговище

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: По предложение на областния управител на Търговище и във връзка с искане на кмета на община Омуртаг имотът да бъде прехвърлен на общината, като общината е в състояние със собствени средства да постигне всички необходими ремонтни дейности, които са необходими за управлението на имота.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се.

Точка 10
Проект на Решение за безвъзмездно предоставяне за управление на имот - публична държавна собственост, на община Карнобат, област Бургас

ВЕЖДИ РАШИДОВ: Уважаеми господин премиер, колеги, с внесения за разглеждане проект на решение на Министерския съвет се предоставят безвъзмездно имоти - публична държавна собственост, на община Карнобат, област Бургас. Имотите се предоставят на община Карнобат за изпълнение на проект за реставрация и консервация и експониране на крепост "Маркели" и изграждане на техническа инфраструктура към нея, развитие на туристическа атракция "Средновековен парк "Маркели" по Оперативна програма "Регионално развитие".
С оглед на изложеното предлагам на Министерският съвет да приеме проекта на решение за безвъзмездно предоставяне за управление на имот - публична държавна собственост, на община Карнобат, област Бургас.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се.

Точка 11
Проект на Решение за освобождаване на генералния консул на Република България в гр. Валенсия, Кралство Испания, обхващащ автономните области Валенсия, Мурсия, Кастиля ла Манча и Балеарските острови

НИКОЛАЙ МЛАДЕНОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, с настоящото решение освобождаваме генералния консул от Валенсия, който поема поста посланик на Република България в Мадрид, и ще назначим на негово място нов генерален консул на България.

Ще използвам повода да кажа, че започваме тежка процедура и ще имаме нужда от вашето съдействие по актуализиране на наредбите за почетните консули на Република България в чужбина, които, за съжаление, по нашето законодателство в момента не могат да изпълняват дори елементарни консулски задължения спрямо общностите. Това ще искам да го променим, но ще има дълга процедура на съгласуване с всички ведомства. Така че почетните консулства на Република България, които ние назначаваме, но които са безплатни реално за държавата ни, да могат поне елементарни консулски услуги да предоставят на нашите граждани.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се.

Точка 12
Доклад относно одобряване на резултатите от участието в 3147-ото заседание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност в частите "Вътрешен пазар, промишленост и космическо пространство", проведено на 20 и 21 февруари 2012 г. в Брюксел

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се.

Точка 13
Доклад относно одобряване проект на разрешение за проучване на скалнооблицовъчни материали - подземни богатства по чл. 2, ал. 1, т. 6 от Закона за подземните богатства, в площта "Кладенче", разположена в землището на с. Градец, община Котел, област Сливен

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се.

Точка 14
Проект на Решение за безвъзмездно предоставяне за управление на имот - публична държавна собственост, на община Белоградчик, област Видин

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: С това решение, уважаеми колеги, прехвърляме пещера "Магура" на община Белоградчик, която има финансиране по линия на Програмата за развитие на селските райони за развитие на селски туризъм, с настоящото предложение и съгласие на областния управител.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се.

Точка 15
Проект на Постановление за приемане на нормативи за определяне на гъстотата на точките за достъп до пощенската мрежа на пощенския оператор със задължение за извършване на универсалната пощенска услуга така, че да съответстват по брой и гъстота на нуждите на потребителите

СИМЕОН ДЯНКОВ: След разговор с министър Московски предлагам това да се приеме на вносител до края на тази седмица, до петък, за да могат някои допълнителни промени от неговите експерти да се съгласуват и да влязат в това проектопостановление.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се.

Точка 16
Проект на Решение за изменение на Решение №909 на Министерския съвет от 2009 г. за определяне на управител и заместник-управител за Република България и предлагане на кандидатури за директор и заместник-директор за Република България в Черноморската банка за търговия и развитие

СИМЕОН ДЯНКОВ: Съгласувано с управителя на БНБ.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се.

Точка 17
Доклад относно изменение на Решението по т. 23 от протокол №39 от заседанието на Министерския съвет на 7 октомври 2009 г. относно финансиране от държавния бюджет на проекти на територията на община Пловдив във връзка с приемането и депонирането на 100 хил. т балирани неопасни битови отпадъци, генерирани на територията на Столичната община

СИМЕОН ДЯНКОВ: Това е в рамките на бюджета. Общинският съвет е решил по друг начин да разпредели същата сума, така че да се фокусира главно върху социални обекти. Става въпрос за детски градини. Като бяхме в Пловдив преди два-три дни излезе тази тема, че част от гражданите биха искали повече детски градини да се строят. Решението на общинския съвет е отреди месец. Ние просто препотвърждаваме, че могат да използват част от парите за социални дейности.

БОЙКО БОРИСОВ: Да им е честито! Приема се.

Точка 18
Доклад относно искане за дерогация от разпоредбата на чл. 193 от Директива 2006/112/ЕО относно общата система на данък върху добавената стойност за прилагане на механизъм за обратно начисляване при доставки на зърнени и технически култури с цел предотвратяване на данъчните нарушения съгласно чл. 395, ал. 1 от същата директива

СИМЕОН ДЯНКОВ: Съгласувано е с Бюджетната комисия в парламента и със Земеделската комисия в парламента - госпожа Деси Танева. Това е искане от зърнения бранш главно с цел премахване или поне рязко намаляване на сивата икономика в техния сектор. Идеята тук е да се прекъсне веригата на ДДС в този сектор и на всяко ниво да се отчита ДДС. Така че тези, които не плащат ДДС да могат по-лесно да бъдат хващани от НАП.

Точка 19
Проект на Решение за правителството да Народното събрание за ратифициране на изменението на Заемното споразумение (Втори проект за улесняване на търговията и транспорта) между Република България и Международната банка за възстановяване и развитие

СИМЕОН ДЯНКОВ: Тук също става въпрос, дори за малко намаляване на взетия заем през 2006 г., да се фокусираме повече върху границите ни - особено "Капитан Андреево", така че дейността там да се довърши още до средата на следващата година.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се.

Точка 20
Проект на Решение за одобряване проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за акцизите и данъчните складове

СИМЕОН ДЯНКОВ: След свързването на всички търговски точки от началото на миналия месец с НАП правим някои малки изменения, така че вече новата система на НАП, която в реално време отчита всички търговски обекти да се свърже по още един начин с малко по-старата система на митниците, която пък от миналата година отчита всички акцизни складове и данъчни складове. Така че в реално време двете агенции да получават информация и от двете системи.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се.

Точка 21
Проект на Постановление за изменение и допълнение на Устройствения правилник на Държавна агенция "Архиви", приет с Постановление №9 на Министерския съвет от 2010 г.

СИМЕОН ДЯНКОВ: Минимални промени с цел по-добра организация на работата там. Няколко дирекции се сливат, така че да има повече хора, които работят.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се.

Точка 22
Проект на Постановление за приемане на Методика за изчисляване на инфраструктурните такси, събирани от управителя на железопътната инфраструктура

ИВАЙЛО МОСКОВСКИ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, проектът на Методика за изчисляване на инфраструктурните такси е подготвен в изпълнение на Директива 2001/14/ЕО и чрез нейното прилагане се спира крос-субсидирането между пътническите и товарни превози, като определянето на таксите се извършва на база на отчетените разходи.

Вижте пълния текст на стенограмата ТУК

Прочетено: 2706