С една година ще бъде удължен срокът, в който Националната електрическа компания трябва да погаси заема си от 250 милиона евро за строителството на АЕЦ „Белене". Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Част от кредита ще бъде платен от Българския енергиен холдинг, като сумата ще е между 50 и 70 милиона евро. Това вече е договорено с кредитните институции, към които НЕК има задължения. Министър Добрев каза още, че когато Държавната комисия за енергийно и водно регулиране определи новата цена на газа - тогава крайните потребители ще могат да потребяват по-евтино синьо гориво. В края на март българското правителство се отказа от строителството на втора атомна централа.

Според прогноза на консултанта по проекта „Белене" – британската банка HSBC, стойността й би могла да достигне над 10 млрд. евро в най-оптимистичния вариант. Все още не се знае окончателно каква ще е съдбата на готовия първи реактор на централата. Има идеи на мястото на втора атомна да се изгради газова централа. През април Министерският съвет реши, че на площадката на АЕЦ „Козлодуй" ще бъде изграден седми блок, като според експерти подобен проект може да отнеме дори четиринадесет години. Отказът от АЕЦ „Белене" стана повод за политически дебати.

От БСП смятат, че проектът е изгоден и необходим за страната ни и увериха, че ако спечелят изборите следващата година, ще го рестартират. От партията заедно с "Атака" дори готвеха вот на недоверие за провал в енергийната политика на кабинета „Борисов". В последния момент обаче от депутатите на Волен Сидеров се оттеглиха от вота и той не се състоя. Социалистите създадоха инициативен комитет за събиране на подписи, които да доведат до референдум за това дали да се строи втора атомна централа у нас.

Прочетено: 1654