Брюксел готви нови мерки за увеличаване на растежа в ЕС, сред които са по-големи инвестиции в инфраструктурни проекти, съобщи Ройтерс.

Европа трябва да балансира свиването на дълговете с мерки за стимулиране на растежа, заяви еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен в лекция пред брюкселския Свободен университет в събота. По време на финансовата криза посланието от Брюксел беше за свиване на държавния дефицит и структурна реформа с цел повишаване на конкурентоспособността. Тези мерки не доведоха до очакваните резултати, като еврозоната по всяка вероятност отново е в рецесия - за втори път през последните три години.

“Безработицата е на рекордно високо ниво, а някои държави от периферията на еврозоната са дълбоко затънали в рецесия. Затова Европа трябва да намери начини как да стимулира икономически растеж”, който да смекчи удара на фискалните съкращения, казва Оли Рен.

В момента европейските лидери подготвят стратегия за стимулиране на икономическия растеж, която ще бъде представена на среща в Брюксел в края на юни. Премиерите на Италия и Белгия застанаха зад идеята на президента на Европейската централна банка Марио Драги. Преди седмица той призова за Европейски пакт за растеж, подобно на договора за фискална дисциплина, който страните от ЕС с изключение на Великобритания и Чехия подписаха през март.

Една от възможните мерки е да се позволи на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да увеличи финансирането за инфраструктурни проекти и свързани дейности.
“В лицето на ЕИБ имаме мощна институция, която може да подпомогне растежа и да повиши заетостта”, казва Оли Рен.

Въпреки че Брюксел има желание да въведе политики за растеж, идеята едва ли ще се посрещне добре от Германия, която беше основният инициатор на фискалния пакт.
На конференция в Испания миналата седмица германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че мерките за държавни икономии трябва да продължат.

 

Прочетено: 1745