Износът на България за ЕС е намалял с 8.1% за първите два месеца на тази година спрямо същия период на 2011 г, достигайки малко над 3.3 млрд. лева, показват предварителните данни на НСИ. Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 66.0% от износа за страните - членки на Европейския съюз. През февруари 2012 г. износът за ЕС намалява с 8.9% спрямо същия месец на предходната година, до малко над 1.6 млрд. лева. В същото време вносът на България от ЕС за периода януари - февруари се е увеличил с 6.7% на годишна база до 4.1 млрд. лв. по цени CIF.

През февруари 2012 г. вносът на България от страните - членки на ЕС, се увеличава с 11.6% спрямо същия месец на предходната година и достига 2.1 млрд. лв. Така външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - февруари 2012 г. е отрицателно и възлиза на 709.4 млн. лева, спрямо дефицит от едва 154 млн. лв. за същите месеци на 2011 г. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и достига 520.0 млн. лева.

През първите два месеца на 2012 г. износът на България за ЕС е намалял в по-голямата част от секторите в сравнение със същия период на предходната година, като най-голямо намаление се наблюдава при "Минерални горива, масла и подобни продукти" и "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)". Най-голям ръст е отбелязан в секторите "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" и "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн". При вноса от ЕС значителен спад се наблюдава в сектора "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход".

Най-голям ръст е отчетен в сектор "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн". Общият дефицит във външната търговия на страната през първите два месеца на годината е 1 262.6 млн. лв. За сравнение дефицитът в търговията с Русия възлиза на 1 301.4 млн. лв.   Донякъде негативният ефект от зависимостта от руските енергийни носители се компенсира от положителния търговски баланс спрямо Турция в размер на 165.8 млн. лв, което обаче е повече от двойно по-малко от излишъка през първите два месеца на 2011 г.

Прочетено: 3170