Трябва да се изработи стратегия за отношението на държавата към нашите сънародници в чужбина. И за да бъде добра, върху нея трябва да мислят не само местната власт, държавната власт и президентството, а да чуем и гласа на нашите хора по света - какво искат, какви са техните потребности. Това каза в петък, във Варна, вицепрезидентът Маргарита Попова.

Тя поддържала вече контакт с много сънародници в чужбина, както и с представители на техните сдружения. До края на октомври ще се води оживена кореспонденция, за да знаят нашите сънародници какво предстои за срещата с тях през ноември, каза Попова. Та допълни, че иска да види всички и да чуе тяхната визия. Агенцията за българите в чужбина вече работи по общата рамка на стратегията, която ще се обсъжда, дообработва и ще стане публична, за да се знае какви ангажименти има държавата.

Според вицепрезидента сегашният Закон за българите в чужбина не е добре работещ. Но едва след стратегията ще се умува дали да има промени в него или да се пише нов закон. Вицепрезидентът не пожела да коментира изчезването на братя Галеви и се обоснова с мотива, че отговор на въпроса трябва да дадат държавните органи, които са стабилни и ще си свършат работата. Тя припомни, че досега от началото на мандата, е помилвала само 1 затворник. Според нея това е висша държавна милост, великодушие, което се дава обаче след обсъждане на много неща в съвкупност - здравословно състояние, оценка на риска, отношението на близките.

Нейното мнение съвпаднало с това на комисията по помилване. Помилването е преди всичко житейска справедливост, върховна житейска милост и досега съм срещнала само един такъв случай, каза още Маргарита Попова.

Тя посети във Варна новото начално училище "Васил Левски" в квартал Аспарухово. Школото беше построено на база на публично-частно партньорство за близо 5 милиона лева. В него учат 250 малчугани от 1 до 4 клас. Вицепрезидентът похвали децата победители в състезанията по информационни технологии и с интерес изгледа празничната програма за "Св. св. Кирил и Методий".

Училището беше построено само за 6 месеца на мястото на старата сграда. То беше отворено за миналия 15 септември и трябваше да бъде открито през февруари от премиера Бойко Борисов, но това не се случи заради тежката зимна обстановка тогава и дървената ваканция на децата.

Прочетено: 2058