За втори път от началото на тази година Европейската комисия понижи прогнозата си за икономическия растеж в България и вече смята, че той ще бъде 0,5 на сто през 2012-а, съобщава кореспондентът на БНР в Брюксел.

За 12 страни от еврозоната очакванията за растеж са по-оптимистични. При представнето на междинната прогноза през февруари само 4 държави бяха с по-добри преспективи от България. Обяснението за това положение е влиянието на по-ниските очаквания за европейската икономичка като цяло, което се отразява на потреблението и ивестициите у нас.

Според експертите на ЕК българският финансовият сектор обаче остава стабилен. Бюджетната дисциплина от своя страна е довела до допълнително подобряване на фискалните позиции през 2011 година, когато дефицитът е спаднал до 2.1 на сто. Очакванията са през тази година той да намалее до 1.9%, а догодина да достигне до 1.7 на сто.

Предвижда се леко увеличне на дълга на България - от 16.3% през миналата година на 17.6 на сто през тази при средно ниво от 86 на сто за ЕС. Уточено е, че прогнозата за България не вкключва евентуално издаване на нови дългови книжа през 2012 година, каквито намерения по-рано декларира правителството в София.

Пролетна икономическа прогноза на ЕК е за нулев ръст на икономиката в Евросъюза и продължаваща лека рецесия в eврозоната до края на тази година.

Прочетено: 1914