Бившите казарми на 4-ти км в София стават технологичен парк-инкубатор за нови фирми Президентът Росен Плевнелиев се е нагърбил със задачата бившите казарми на 4-ти километър да се превърнат във високотехнологичен бизнесинкубатор, който самият той нарича София Техно парк.

Приключихме с идеята на Станишев на това място да има нов правителствен комплекс, каза Плевнелиев.

"Дойдох в САЩ, за да потърся подкрепа за проекта от най-големите в IT бранша, защото смятам, че България трябва да изгражда своето икономическо бъдеще с бизнес с висока добавена стойност, каквито са компютърните технологии", обясни президентът.

Според визията на Плевнелиев София Техно парк трябва да е място, където ще са базирани някои от дейностите на големи компании, но в същото време там ще се предоставят площи за новостартиращи компании в областа на технологиите. Там ще са базирани и фондовете, които финансират нови фирми. Ще има бъдещ изследователски център "Джон Атанасов". Близостта с БАН ще допълва този технологичен център като място за развитие на наука.

За финансирането му има 50 млн. евро по програма "Конкурентоспособност", чака се подкрепа от Министерството на икономиката, което разпределя парите, и от Министерството на отбраната, което трябва да отстъпи терена. Имало разногласия със Столичната община, която смятала, че мястото на такъв парк е в кв. Дружба.

Вчера Плевнелиев се посъветва с основателя на "Майкрософт" Бил Гейтс, който го уверил, че визията му е правилна. Утре му предстоят срещи с компаниите "Сиско" и НР, за които се очаква да се включат в този парк.

Плевнелиев смята, че т. нар. План България 2020 трябва да бъде публично обсъден и в него да се даде приоритет на индустриите с голяма добавена стойност и високи заплати, а не само да се раздават пари за земеделските производители.

Прочетено: 2866