Успешният бизнес сайт има корпоративна визия. Съществуват и определени бизнес стандарти за постигането й. Едно от основните правила е началната страница да служи за насочване на потребителите към съществената за тях информация, а не за впечатляване с „готин“ дизайн. Също така трябва да има описание на предлаганата от фирмата услуга или продукт, а важната информация да е най-много „на два-три клика разстояние“.

Един от недостатъците на българското интернет пространство е, че ние не се учим от най-добрите и не следваме положителния чужд опит, смята програмистът Боян Михайлов. Целите на добрия уеб сайт са той да има повече посетители, тези посетители да са заинтересовани от съдържанието и накрая те да се превърнат в клиенти.

Сайтът е като малко дете, за което трябва да се грижим да расте и да се развива. Процесът на изграждане е дълъг и труден, но усилията си струват и се отплащат многократно. Потребителите влизат в един сайт, за да търсят конкретна информация. Ако няма добро съдържание, той се превръща в поредната „боклукчийска кофа“ в интернет, категоричен е Михайлов.

Основните компоненти на добрия сайт са: красив и естетичен графичен дизайн, качествено съдържание, добър потребителски интерфейс, добре построено SEO и дългосрочна уеб маркетингова стратегия. Компонентите трябва да работят заедно, за да донесат успех. Идеята на всичко това е сайтът да се харесва на потребителите.

Целите, които можем да постигнем чрез бизнес сайта си, са комуникация с клиента и осъществяване на конкретна търговска сделка. Обикновено необходимостта от това сайтът да „говори“ с потребителите често бива пренебрегвана. За един бизнес сайт също така е важно да показва цената на съответния продукт или услуга и да има примерен рамков договор за работа с клиентите.

Професионално направеният сайт трябва да има отделни менюта за линкове към фирмената информация, списък с предлаганите услуги и категории оферти. Хубаво е да присъства и описание на самата услуга. Важно е бизнес сайтът да има естетичен вид. Той не бива да е претрупан. Дизайнът трябва да е стилен, да има еднакви цветове с различни нюанси, да е стегнат, без излишни снимки, да се зарежда бързо и най-важното – да служи за връзка с клиентите.

Доброто съдържание движи сайта напред. Затова то трябва периодично да се обновява и да се добавят нови страници. Хубаво е да има информация за визията и мисията на фирмата. Може да се използва и кратко мото или поговорка, която да привлече интереса. Друга идея е да се сложи портфолио и препоръки от доволни клиенти. Също е добре да има страница с линкове към други полезни сайтове, речник на термините в дадената област, философия за работа с клиенти и промоционални оферти и услуги.

Качественият интерфейс не обременява потребителите с ненужни действия. Търсенето на продукти и услуги трябва да е максимално улеснено. Текстовете не бива да са прекалено дълги, защото потребителят не чете, а „сканира“ информацията. Началната страница е отправна точка, затова най-важната информация трябва да е в първия абазац на текста. Линковете трябва да са кратки – до три-четири думи и да се намират най-отгоре на страницата. Дългото съдържание задължително се разделя на няколко страници, свързани по смисъл.

Истинският успех на сайта идва не с много реклама, а с добре планиран уеб маркетинг. Това означава дългосрочно изграждане на имидж онлайн. Банер рекламите купуват посещения, но не и добро SEO. Необходимо е да се прави линк билдинг с други сайтове. Може да се използва и и-мейл маркетинг, но трябва да се внимава това да не доведе до спам. Печелят сайтовете с добър администратор и „юзър френдли“ дизайн.

Уеб сайтът е едно мощно оръжие в съвременния маркетинг, но насочено в грешна посока, то може и да навреди на своя притежател. Положителни страни са, че сайтът работи 24 часа в денонощието, намалява разходите в офиса, повишава доверието във фирмата, поддържа непрекъсната връзка с клиентите, осигурява обратна връзка, генерира допълнителни поръчки, дава конкурентно предимство, има глобално покритие, използва насочен (таргетиран) маркетинг и не на последно място – част е от най-бързо развиващата се медия в историята.

Прочетено: 3198