България е икономически стабилна и българите са в много по-благоприятна ситуация в сравнение с гърците, заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за CNN, излъчено в събота. Той призна, че безработицата в страната е висока - 11,5 процента, но, според него, перспективите са положителни.

Плевнелиев е на мнение, че справянето с кризата почива на правилния баланс - държавата да изразходва това, с което разполага, а не това, което иска.

„Ние правим структурни реформи, работим упорито. Аз не бях просто министър, а кризисен мениджър. Успяхме да постигнем много стабилна макроикономическа ситуация и сега говорим за устойчив растеж", обобщава Плевнелиев.

Интервюто започва със сравнение с Гърция, която е на ръба на фалита, на излизане от Еврозоната и на прага на нова политическа криза.

„Младите българи са в много различна, много по-интересна и по-положителна ситуация, отколкото младите гърци. Младите българи нямат планини от дълг върху плещите си, така че те ще бъдат свободни сами да решават приоритетите си и ще бъдат в състояние да ги финансират", каза Плевнелиев.

Държавният глава призна, че безработицата у нас е висока - 11,5 процента. „Не сме перфектни", допълва той, но остава оптимист.

 

Прочетено: 1877