Бизнесклиматът в строителството, услугите и търговията се подобрява, докато при промишлеността се отчитат леки колебания и застой, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за май.

Общият показател на бизнесклимата се увеличава през май с 2,8 пункта спрямо април.

Основните пречки пред бизнеса са несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и засилващата се конкуренция.

С 10,3% показателят нараства в търговията на дребно заради повишените очаквания на мениджърите за повече продажби и поръчки към доставчиците през следващите три месеца.

Търговците на дребно прогнозират, че през лятото цените ще нарастват.

С 1,8 % е подобрението на бизнесклимата в услугите заради по-позитивните оценки на състоянието на компаниите в бранша. Мениджърите очакват търсенето на услуги да се увеличи, а цените да се запазят на сегашното си равнище.

Раздвижване има и в строителството, което беше най-силно засегнато от кризата. Там показателят се повишава с 1 пункт. Това се дължи на подобрените оценки на предприемачите за състоянието на фирмите им с навлизането на активния строителен сезон. Строителите прогнозират, че през следващите три месеца цените ще намалеят.

Единствено в промишлеността оценките за бизнес климата остават на равнището от април. Производствената активност на предприятията нараства, а очакванията на мениджърите са, че това ще продължи и през следващите три месеца. Свива се обаче износът. Заради намалелите поръчки за износ се увеличават запасите на готова продукция. Прогнозата е, че промишлените стоки ще поскъпват през следващите три месеца.

 

Прочетено: 2608