По-висок дефицит у нас спрямо заложения за годината очаква Moody’s. Така рейтинговата агенция прогнозира дефицитът да достигне 2% от БВП през 2012 г., като прогнозата на правителството е за дупка от 1,4% в хазната.

До голяма степен това се дължи на по-песимистични очаквания по отношение на икономическия растеж. Според Moody's българската икономика ще нарасне с 0,9%, докато правителството очаква ръстът да достигне 1,4%.

Въпреки това обаче агенцията очаква свиване на дефицита в следващите две години. Рейтингът на държавните облигации на България е Baa2 със стабилна прогноза, като е повишен от Baa3 през юли 2011 г., се посочва още в годишния кредитен доклад на Moody's. Отбелязано е още, че Националната програма за реформи на правителството поставя амбициозна цел за повишаване на стандарта на живот в България до 60% от средния за еврозоната до 2020 г.

Доходите в България би трябвало да се задържат или да свият разминаването с най-богатите държави в ЕС. Това продължаващо догонване е причината, поради която Moody’s оценява дългосрочната икономическа сила на държавата като висока. Според доклада ръстът на икономиката ще е средно около 2% през периода 2012-2013 година.

Прочетено: 1584