С 11 лв. и 15 ст. ще се увеличи от 1 юни минималната пенсия за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест за хората, получили увреждане над 90%. В момента най-ниският размер на това плащане е 170,10 лв., а от следващия месец ще стане 181, 25 лв. Според Кодекса за социално осигуряване (КСО) този вид инвалидната пенсия не може да е по-ниска от 125% от минималната за осигурителен стаж и възраст. А от 1 юни минималната пенсия в страната се вдига от 136,08 лв. на 145 лв.


По данни на НОИ от следващия месец повече пари на месец ще вземат общо около 736 000 възрастни българи. Увеличението е само за тези, които сега получават по-ниски от новите минимални размери. Разпорежданията с новия размер на пенсията ще се дават в териториалните поделения на института.

Според КСО по-високи минимални пенсии от 1 юни ще получават и хората, инвалидизирали се при трудова злополука в по-малка степен. За намалена работоспособност между 71% и 90% най-малкото плащане ще е 166,75 лв., а това за увреждания между 50% и 70,99% ще бъде 145 лв.

От следващия месец се повишават и най-ниските размери на инвалидните пенсии за общо заболяване. По закон те също се определят като процент от минималната пенсия за стаж и възраст. Хората с най-тежки увреждания ще получават поне 166,75 лв., което е с 10 лв. повече, отколкото в момента. Минималната пенсия за инвалидност ще стане 123,25 лв.

Толкова ще получават и мъжете и жените, които са навършили 65 г., но не са успели да натрупат достатъчно стаж. Сега те вземат по 115 лв.
Статистиката показва, че към края на първото тримесечие на т. г. НОИ е плащал инвалидни пенсии на близо 1 млн. българи, което струва около 360 млн. лв.

Една от идеите за ограничаването на злоупотребите при тях е и при пожизнено решение на ТЕЛК за степен на увреждане инвалидни пенсии да се дават за не повече от 5 г., след което да има нова оценка. Друго предложение за затягане на контрола е инвалидна пенсия да вземат само работещи хора. А останалите нуждаещи се да получават помощи и интеграционни добавки.

 

Прочетено: 7021