Днес в гр. Ямбол, в присъствието на премиера Бойко Борисов и министрите на земеделието и храните Мирослав Найденов и на регионалното развитие и строителството Лиляна Попова, беше открито ново фуражно стопанство и свинекомплекс, собственост на "Геомекс инженеринг", с управител Моньо Тодоров. Гости на откриването бяха още директорът на ДФ "Земеделие", областният управител и кметът на Ямбол, както и народни представители от ямболския избирателен район.

Свинеразвъдният център се намира в местността Чатал могила, в землището на гр. Ямбол, а инвестицията за изграждането му е в размер на повече от 3 млн. лв. Полщта на сградата е 4 094 кв.м. и се състои от щест отделни помещения според технологията на отглеждане на свинете. Сградата е изцяло съобразена с изискванията на инвеститора и технолотичния проект, технологичното оборудване е доставено от лицензирана испанска компания. Капацитетът на развъдния център е за 500 свине-майки на производствен цикъл, като годишният капацитет на продаваните животни се очаква да достигне около 10-11 хиляди бр. животни.

Стремежите на дружеството чрез реализацията на настоящия проект са насочени към:

  • Създаване на съвременно репродуктивно стопанство и реализиране на местния пазар;
  • Отглеждане на подбрани, елитни животни с доказани качества, отличаващи се с високо качество на месото и сравнително ниска смъртност;
  • Постигане на висок стандарт при отглеждане на прасетата;
  • Въвеждане на производствени методи, опазващи и подобряващи околната среда;
  • Модернизация на помещенията с цел прилагане на съвременна технология на отглеждане, за да се отговори на съвременните изисквания на Европейския съюз;
  • Постигане на оптимален микроклимат в помещенията
  • Подобряване на хигиената и опазване здравето на персонала – проектът е изцяло съобразен и съгласуван с ветеринарните и хигиенно-санитарните изисквания;
  • Въвеждане на изискванията в областта на хуманното отношение и ветеринарните изисквания, с прилагане на съвременна технология на отглеждане на животните;
  • Постигане на висока ефективност и продуктивност – резултат от внедряване на съвременни технологии и оборудване и използване на висококачествени фуражи и смески, както и максимална изолация на животните за избягване на външни зарази и епидемии, а също и използване на най-новите разработки в областта на медикаментите и ваксините;


С внедряване на системата за автоматично управление и контрол, технологичното оборудване се управлява автоматично със софтуерна програма от персонален компютър, с която има възможност за постоянно следене на всички необходими процеси.

В момента в свиневъдния център работят общо 10 души, но предстои да бъдат назначени още специалисти, които притежават необходимото образование, квалификация и професионален опит.

Към настоящия момент, дружеството притежава съвременно организирана репродуктивна ферма, с модерно оборудвани сгради за отглеждане на чистопородни свине-майки и подрастващи. Фермата съответства на най-модерните технологии, напълно съобразени с ветеринарните изисквания за свинефермите в Европейския съюз, ХЕИ, РИОСВ и др. В резултат от направената инвестиция дружеството се реализира ефективно на вътрешния пазар, като постига максималния си капацитет като база за отглеждане на свине-майки.Свиневъдството е водещ животновъден отрасъл в България. Продукцията му се отличава с висока рентабилност. Свинете оползотворяват най-рационално зърнените фуражи. Свинското месо съставлява около половината от произведеното месо в страната.

Фуражното и складово стопанство за готови храни на селскостопански животни също се намира в местността Чатал могила, а в изграждането му са инвестирани 2 273 504,18 лв.

По отношение на сегментацията на пазарите „Геомекс Инженеринг” ЕООД ще се специализира в производство на фураж за свине, като се търси висок сегмент на качествената продукция. Новоизграденото фуражно стопанство ще произвежда пълната гама от пълноценни фуражи за всички видове и категории прасета. Смеските са съобразени с техните потребности и ежедневни нужди и са с показатели отговарящи на всички съвременни изисквания. Хранителните рецепти ще бъдат разработвани с помощта на специализирана компютърна програма със възможност за следене на хранителни показатели. Ще бъдат ползвани рецепти на водещи производители в отрасъла. Предвидена е възможността за разработване на индивидуални рецепти и дажби с показатели и суровини зададени от клиентите, съобразени с потребностите на отглежданите от тях животни. Всички произвеждани продукти изцяло ще отговарят на изискванията за качество и максимален прираст на отглежданите групи животни в отделните им фази на развитие.

Планираните за производство количества възлизат на 80 т за денонощие. Силозното стопанство е с капацитет от около 8000 куб.м. зърно, което гарантира основната необходима суровина на 100%.

Благоприятно на проекта ще се отрази фактът, че в продажбите на комбинирани фуражи не се наблюдава сезонност, доколкото храненето при животните е един целогодишен и относително равномерен (като обем) процес, респективно - такова е и търсенето на фуражи. Това от своя страна обуславя една ритмичост на продажбите и постъпленията на дружеството като в тази връзка не е необходимо да се финансират сезонни колебания.

Производство на висококачествени фуражи е по съвременни технологии с най-съвременни машини и оборудване, и влагане на най-добрите компоненти, предлагани на българския пазар.

Качеството ще се гарантира от стандартите, които дружеството е въвело, а именно международния стандарт ISO 9001:2008/HACCP. Системата за управление на качеството и безопасността обхваща всички осъществявани процеси и произвеждани продукти. Издадено е Удостоверение за одобрение от БАБХ съгласно европейските изисквания за производство на качествен фураж.

Фуражното стопанство е регистрирано в регистъра на Националната служба по зърното и фуражите като производител на комбинирани фуражи.

След проведените предварителни разговори и направени договорки са получени писма-намерения за изкупуване на продукция за 100% от произведената през първата година след влизане в експлоатация на фуражния завод.

Управленският екип на компанията ще се състои от висококвалифицирани кадри с опит в аграрния сектор. За директор на производството е назначен Иван Иванов, който притежава висше образование по специалността зооинженерство и богат опит в свиневъдството. В производствената дейност ще бъдат назначени около 17 работници с необходимото образование и опит за извършване на дейността.

С изпълнението на инвестиционния проект дружеството ще се превърне в един от водещите производители на комбинирани фуражи в региона.

С оглед развитието на отрасъл „Селско стопанство” в България и позиционирането на фуражното и складово стопанство в Югоизточния планов район на страната, характеризиращ се с добре развит аграрен сектор, „Геомекс Инженеринг” ЕООД планира бързо налагане на фуражния пазар на произвежданите продукти. Чрез постигането на добър баланс между качество и цена, дружеството ще се стреми да се превърне в предпочитан партньор за свинефермите в региона.

Производството на комбинирани фуражи е застъпено в зърнопроизводителните региони на България и в регионите с развито животновъдство, какъвто е и Ямболският регион. Тенденциите в развитието на производството на фураж са свързани с покриване стандартите за качество на Европейския съюз.

Приоритетното развитие на свиневъдството ще осигури висок растеж в икономиката на областта, съобразен с Националния план за развитие на земеделието. То е гъвкаво и адекватно реагира на променящите се потребности на пазара и изискванията на обществото.

Прочетено: 7084